Vélemény blog

Vélemény blog

10+1 film, amit érdemes megtekinteni 2020-ból

2020. december 09. - Tamastur

Igaz az évnek még nincsen vége, és sajnos az is igaz, hogy eléggé szűk év volt ez a filmestermés, de úgy a világon minden terén is, ezért mondhatnánk, hogy nem sok mindent látunk már idén, de ez nem igaz. Decemberben még várnak ránk debütálások, igaz nem a moziban, hanem például az HBO Max-en, ahol a Wonder Woman 1984-et láthatjuk karácsonykor. Most azonban ne erről beszéljünk. Mik voltak már idén amiket igenis érdemes megnéznünk? Szemezgessünk a rövid, az egész estés de akár a dokumentumfilmek között, lehetőleg minél sokszínűvé téve a listát!

merlin_164868198_872c64c4-866c-471d-a14a-5dd68a278ec6-superjumbo.jpg

 

 

Tőrbe ejtve
film-knives-out-family-portrait-scaled.jpg

Kezdjük a címlappal. A Tőrbe ejtve az év egyik meglepetés mozija. Daniel Craig nyomozása a várttal ellentétben nem teljesen a rejtélyre fekteti minden erejét. A karakterek és a humor, ami többet ad ehhez az alkotáshoz, de úgy szintén a kedves üzenete is egy nagy plusz pont. Rian Johnson karakterei furcsák, rejtélyesek és nem mellesleg érdekesek és/vagy eszméletlen önzőek. Humoros társadalomkritika egy egészen nagyszerű filmtől. Ha szeretnél nyomozni, de közben nevetni, mellé közben még a szívedet is kicsit meglágyítani Ana De Armas-ékat válaszd!

Hossz: 130 perc

 

Corpus Christi

corpus-christi-new-slide.jpg

Választhattam volna a "Sajnáljuk, nem találtuk otthon"-t, az is egy egész társadalomról szól, ott az angol kisember küzd a maga, valamint családja megélhetésével és a munkával, amiben a teljes nemzet problémája is feltárul. A lengyel Jan Komasa alkotása, azonban Ken Loach-ot is "megugrotta". Az igaz történeten alapuló film (Egy fiatal fiú, aki a börtönből szabadul és mindenképpen pap szeretne lenni, de ezt előélete miatt nem teheti meg, azonban a sors mégis úgy hozza, hogy "titokban" felöltheti a reverendát) a valláskritika mellett számottevő szerepet kap a lengyel kormány, valamint maga az ember is: "Azért büntetni valakit, mert valaki jobb szeretne lenni, és adni a másiknak kérdése" hagy elgondolkodtatni valót maga után. És maga a film is teljesen profin kommunikálja nézői felé, amit mutatni szeretne, a kényes, de egyben fontos képsoraival, ezért válik egy különleges darabbá nemcsak a lengyel filmek világában.

Hossz: 115 perc

 

Nyomorultak

merlin_164868339_5d9fd282-1fb2-4dc5-ac4c-ad2b42b31366-mobilemasterat3x.jpg

A migráns válság az egyik legégetőbb kérdés jelenleg a világon, ki-ki a maga módján szeretné eszközölni a helyzetet. Vannak kormányok, akik inkább a kitaszítást kommunikálják, amit a lakosaik számára is érthetően, meggyőzően adnak elő. Van a másik véglet is, a liberális, a menekülteket a társadalomba beépíteni vágyó gondolkodás, ami sajnos sok veszélyt tartogat ezzel együtt. Az utóbbi felfogás alapján készítette el, a maga is arab országból érkező Lady Ly az első nagyjátékfilmjét. A Nyomorultak (Victor Hugo híres regényére utalva) nem mindenkinek fog tetszeni, de egy biztos, a haragot és a gyűlöletet univerzális köntösben tudja megragadni és szól mellette a kitaszítottak, a kisebbségek helyzetéről, gondolkodásáról, kétségbeesett próbálkozásaikról és az európai világba való beilleszkedés nehézségeiről. 

Hossz: 104 perc

 

Kisasszonyok

little-women-1.jpg

Nem gyakoriak a kosztümös filmek, főleg nem a minőségiek, a Kisasszonyok azonban az lett. A négy lánytestvér életét és felnövésüket követi nyomot Greta Gervig filmje, középpontba téve a női lelket, szerelemben, barátságban, egymás elleni harcukban és egymás iránti kiállásukban egyaránt a felnövés felé vezető úton és az önállóság felé érve. Louisa May Alcott regényéből készült mozifilm egy szinte meseszerű, fájó, de ezzel együtt szép kis történet, amit hiba lenne kihagyni még a fiúknak/férfiaknak is!

Hossz: 135 perc

 

A búcsú

farewell1_wide-1fd1dd067a575e1ba6bfd38863d7240c08f2ce97.jpg

Mit tegyünk, ha tudjuk, hogy szerettünk halálos beteg, de ő még nem tud erről? Kínában megengedett ezzel kapcsolatban a titkolózás is, mármint a beteg családtag fájdalmainak enyhítése céljából. Lulu Wang író-rendező e köré a történet köré épített egy történetet az Amerikából hazatérő Billi (Awkwafina) szemszögéből, aki a többi hozzátartozóhoz hasonlóan a nagymamával szeretnék tölteni utolsó hónapjait és kedvességgel megajándékozni az idős, de még igenis tettre kész asszonyt. A búcsú egy kedves film - ami nem mellesleg megtörtént eseményeket dolgoz fel - szeretettel, mókával, ami még társadalomkritikát is tud felmutatni a kínai kultúra bemutatása mellett.

Hossz: 100 perc

 

Tenet

tenet-halasztas_bxrb.jpg

Ha akciózni szeretnél, Nolan az ajánlatom. Az idei filmtermés között még az Úriemberek elég jó kis szórakoztatásra sikerült, a Tenet azonban mondhatni kiemelkedik mind közül. Egy bonyolult és sokak számára "furcsa" darabbal bővülhet azoknak repertoárja, akik betekintenek az új Nolan-opusba, de akiket ez nem fog érdekelni, azok nagyon fogják élvezni: akció van, rejtély van, látvány van és minőség is van. Minden adott egy igényes kikapcsolódásra!   

Hossz: 150 perc

 

Palm springs

palm-springs3-1200x670-1.jpg

Az év másik meglepetése! Egy barlang, amiben a bemenetet követően újra kezdődik az adott nap és minden elalvást követően az csak ismétlődik és ismétlődik? Az Idétlen időkig történetét lekoppintó sztoriban legfőképpen a főszereplők ficánkolása ad üde kikapcsolódásra alkalmat. Andy Samberg és Cristin Milioti közti kémia csak úgy lángol, csakúgy, mint a kissé kaján, durva, de minőségi humor. És még egy kis tanulságra is marad időnk. Az egyik "legbarátságosabb" alkotás a listán, a fiatalok számára a szórakozás garantált!

Hossz: 90 perc

 

Jojo nyuszi

10-18-19-jojorabbit1-e1571501579391.jpg

Nevetni Hitleren és a náci birodalom tettein ritkán szoktak, de lehet ez lenne már a legjobb. Taika Waititi újra megcsillogtatja a humorhoz való érzékét ebben a háborús vígjátékban, ami sajnos komoly is egyben. A Hitlert maga mellé képzelő, és őt istenítő fiú, valamint a zsidó lány megismerkedése felpezsdíti a történteket. A komolynak tűnő felállást, azonban humorral tudja ötvözni a rendező és el is felejtjük min nevetünk, de ezzel a sok kacajjal egy fontos dologra is rámutat: Amit a II. világháborúban a németek tettek már-már tényleg nevetséges és abszurd volt, a legjobb, pedig ennyi év távlatából, hogy kinevessük mi is, mert amin nevetünk, azt általában nem vesszük komolyan. Így elkerülhetőbb lehet, hogy még egy ilyen ember és történet szülessen. 

Hossz: 108 perc

 

The Turning Point
maxresdefault_1_3.jpg

A másik, a világot legjobban égető probléma, a globális felmelegedés és környezetünk pusztítása. Ezt, és tetteink következményeit érzékelteti hatásosan és elgondolkoztatva a "The Turning Point", mindezt tömören, csupán 3 és fél perc leforgása alatt.

 

A teljes rövidfilm:

 

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

ed7cviqxyaejsjn.jpg

Ha szeretnéd a szerelmet kicsit komolyabban nézni. Képzelet és valóság. Ez bomlik ketté egy szerelmes nő elméjében a magyarok Oscar-versenyben indított alkotásban. Horvát Lili filmje nem gyors folyású, nem humoros, nem izgalmas, hanem szinte csak stagnál, de azért, hogy inkább az érzelmi részre fókuszáljon és mellé a környezetet is hatásosan megteremtse. A nézők megnyerésére, pedig azért képes, mert egy olyan lelki-elmebeli állapotot mutat be, amit rengeteg ember megélt már.

Hossz: 95 perc

 

+1 Vércsék
856082717_1280x720.jpg

+1-ként beraktam egy magyar kisfilmet is. Szabó Szonja pályatársaival ellentétben az iskolákon belül, nem a szexuális zaklatásra teszi a hangsúlyt, bár azt is érinti, inkább a megalázásra és az eltúlzott keménységre, szigorra fókuszál, amit a helyi iskola, lány kézilabda csapat edzőjében testesül meg, és aminek a csapat tagja, a lányok az elszenvedő alanyai. A kiállásról, a barátságról, de a mai sportnevelés problémáiról is sikerrel fest fel hathatós képet a rendező, ami miatt jogosan mondhatni, hogy elemeiben hiánypótló darabbal van dolgunk az itthoni filmes termésünkben.

 

 

Kimaradt a listából, mert én sem láttam, de figyelemreméltóan teljesítettek a nézők köreiben

 

Békeidő Rendező: Hajdú Szabolcs

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (Dokumentumfilm) Rendező(k): Alastair Fothergill, Jonathan Hughes és Keith Scholey

Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában (dokumentumfilm) Rendező: Bagladi Erika

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6616322752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása