Vélemény blog

Vélemény blog

KRITIKA: Apró tökélyek térképe (2021)

Tini romkom érzelmekkel és gondolatokkal

2022. január 10. - Tamastur

Egy újabb Idétlen időkig. Tud valami újat mutatni? Részben igen. Kell ez nekünk? Nagyon is!

mapoftinyperfectthings.jpg

Megjelenés: 2021. február 12.

 

Másfél évvel ezelőtt Max Barbakow a Palm Springs-el sikeresen lovagolta meg az 1993-ban megjelent Idétlen időkig receptjét, még ha tematikájában eszközölt pár változtatást. Tavaly Ian Samuels egy újabb amerikai feldolgozás keretében nyúlt az inspiratív alapfelálláshoz, a 63 oldalas novella írójával, Lev Grossman-nal egyetemben, de kollégájával ellentétben elkerülte az obszcén szóhasználatot és a durván 18-as pillanatokat, inkább egy kedves tini romantikát alakított ki belőle.

Az alapfelállás is hasonló. Itt Mark (Kyle Allen) már hónapok, akár évek óta éli újból és újból ugyanazt a napot és próbálja azokat kialakítani minél színesebben, amikor találkozik egy lánnyal, Margaret-tel (Kathryn Newton), aki úgyszintén ebben az időhurokban maradt. Az események haladtával pedig a kiutat is megpróbálják megtalálni belőle.

tmp-3.jpg

Az első 15-25 perc nem tartogat sok újdonságot, az átlagos történetépítés és a kicsit döcögősen beinduló cselekményen kívül, igazából annyit, amit én is előrejáróban vártam tőle - csak én az egész másfél órától ezt vártam. Azonban szerencsére a folytatásban kellemeset kell csalódnunk. Mark és Margaret találkozásával a film is lassan-lassan, majd végégig tartva a színvonalat válik szórakoztató és szép pillanatoktól sem mentes sci-fi romkommá, közben a drámai szálakat sem hanyagolva.
 
Ezek a kicsit komolyabb síkra elkalandoztató drámai vonalak nem is ártanak a cselekménynek, inkább csak még erősebbé teszik a végkifejletet. Sőt vigyáztak vele az alkotók, Samuels és Grossman, hogy ne ártson a naiv, romantikus felütésnek, ami végül nem is okoz problémát, csak rávilágít az élet rózsaszíntől mentes oldalára is.
 

A két főszereplő közötti kémia szintén a pozitív pontok közé tartozik. Kettejük jeleneteit szórakoztató és kikapcsolódás nézni, még az érzelmesebb szekvenciák sem okoznak gondot nekik. Egy nagyon szimpatikus, pozitivizmusban gazdag sztori bontakozik ki, amit nagy részben ők tartanak össze. Az egyetlen hiba talán, hogy Margaret karakterének kibontására csak kevés időt szántak, szerencsére mégsem hagy olyan nagy hiányérzetet, csak szívesen láttunk volna belőle többet.

the-map-of-tiny-perfect-things.jpg

A zenéről még nem beszéltem. Tom Bromley kissé meditatív, mégis a vidám, a lüktető, a felszabadult pillanatokat kifejező score-ja megfelelően, az érzelmi hatást fokozva illeszkedik a film világába. A nagyobb bravúr, hogy egy kisebb egyediséget is kölcsönöz a hangulathoz, ami nem lenne teljes nélküle.

Az apró tökélyek térképe sajnos csak az Amazon Prime Videos streaming szolgáltatóra készült, ami hazánkban még nem elérhető és egyetlen ország mozijába sem jutott el az alkotás, így magyarul egy ideig még nem élvezhetjük. Viszont ha sikerül rálelni, akkor egy egyáltalán nem tökéletes, de igenis maradandó élményben lesz részünk, ami számomra 2021 legnagyobb meglepetései közé könnyedén felsorakozik.

7,5/10

 

 

Kiknek ajánlom?

- Akik egy érzelmes és szórakoztató történetet szeretnének látni
- Akik pozitívummal szeretnének feltöltődni

- Akik két nagyszerű alakítást szeretnének látni


Kiknek nem ajánlom?

- Akiket zavar a túlzott szentimentalizmus
- Akik megunták már, hogy mostanában az idétlen időkig-et folyton feldolgozzák

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3916808834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása