Vélemény blog

Vélemény blog

Ezeket nézhetjük szeptemberben - Moziműsor

2019. szeptember 01. - Tamastur

Itt van a szeptember, ősz első hónapja és a tanév kezdete; de ezzel együtt az Oscar szezon kezdete is. Mostantól kerülnek a mozikba az Oscar esélyesebb alkotások. A következő hónap felhozatalban még csendesebbnek látszik e tekintetben, Brad Pitt "űrdrámája" lehet a legérdekesebb. A közönségfilmek táborában, pedig most debütál többek között a Rambo 5. része és az "Az" 2. felvonása is. Rajtuk kívül két figyelemreméltó magyar alkotást is láthatunk a vásznokon: A Casablanca magyar származású rendezőjéről készült "Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot" és a Susotázs rendezőjének új filmjét az "Akik maradtak"-ot. Nézzük a teljes listát!

mv5botjlztc1mjgtnwexmc00mdlhltgxmjatowjhzwmynmm2ytzhxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1.jpg

 

Szeptember 5-11.

(csütörtök-szerda)

 

Az: A második fejezet (It: Chapter two)

amerikai horror/thriller (169 perc) - 18 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Andy Muschietti

Szereplők: Jesicca Chastain, James McAvoy, Bill Hader

A Vesztesek Klubja tagjai felnőttként már szétszóródva élnek, de egy nap mindannyiuk kapnak egy hívást, ami miatt visszatérnek Derrybe. 27 évvel később újrakezdődnek az eltűnések a kisvárosban, és minden bizonnyal ez Pennywise bohóc újra felbukkanását jelzi.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 05.

 

Apokalipszis most - A végső vágás (Apocalyps Now: Final Cut

amerikai háborús dráma (183 perc) - 18

Rendező: Francis Ford Coppola

Szereplők: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

A vietnami háború idején játszódó történetben egy amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a “zöldsapkás” ezredes már hosszú ideje a hegyekben él és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít… Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé.

Kritika: Rotten Tomatoes 8,91 (87 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 05.

 

A tűzön át (Sauver Ou Périr)

francia dráma (116 perc) - 16 

Rendező: Frédéric Teillier

Szereplők: Pierre Niney, Anais Demoustier, Vincent Rottiers

Franck családi élete egyszerű és boldog: Párizsban él feleségével, Cecile-lel és ikerlányaikkal. Tűzoltóként naponta veszélyezteti az életét mások megmentéséért. Jól összeszokott csapatát vezetve rettenthetetlenül és magabiztosan szegül szembe a legfenyegetőbb katasztrófákkal is. Azt gondolja, legyőzhetetlen. Egy végzetes napon azonban egy lángokban áll gyárhoz riasztják a csapatát. Franck ki tudja menteni kollégáit a pokoli tűzből, de ő maga kis híján életét veszti. Borzalmas sérüléseket szenved, hónapokra kórházba kerül, és műtétek tucatjai várnak rá. Hogyan állhat talpra az ember testileg-lelkileg egy ilyen rettenetes baleset után? Hogyan képes elfogadni a környezete, hogy az egykor vonzó, bátor és erős férfi most emberi roncsként fekszik egy kórházi ágyon? Létezik-e visszaút mindezek után egy boldog élethez? Az igaz történeten alapuló film egy valódi hős torokszorító történetét mutatja be.

 

 

 

Szeptember 12-18.

 

100 dolog (100 Dinge)

német vígjáték (111 perc)  12

Rendező: Florian David Fitz

Szereplők: Wolfgang Stumph, Katharina Thalbach, Johannes Allmayer, Sarah Victoria Frick, Hannelore Elsner,Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Miriam Stein

Toni és Paul jóbarátok és az egyik este részegen egy olyan fogadásba mennek bele, aminek következtében elveszik tőlük az összes mozdítható dolgukat. Szépen lassan majd visszakapnak mindent, de addig ki kell bírniuk nélkülük és úgy néz ki, hogy ez nem tűnik olyan könnyűnek.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 12.

 

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot (Curtiz)

magyar életrajzi film (98 perc) 16

Rendező: Tamas Yvan Topolanszky (Topolánszky Tamás)

Szereplők:  Bordán Lili, Caroline Boulton, Yan Feldman, Barabás Nikolett

1942. Az Egyesült Államok éppen a II. Világháború küszöbén áll, amikor a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály (Michael Curtiz) Casablanca című romantikus filmjét forgatja. A háborús propagandát támogatandó az állami vezetés hivatalnokokat rendel a készülő filmek felügyeletére, akik Michael Curtiz-t számos akadály elé állítják. A magyar rendező a politikai beavatkozások ellenére is sikerre akarja vinni filmjét, de a forgatás során magánéleti kihívásokkal is szembetalálja magát. Magyarországon maradt nővére fenyegetettségének híre és váratlanul felbukkanó lányával való viszontagságos kapcsolata nem várt fordulatokat hoz a Casablanca számára... A különleges képi világú életrajzi dráma a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 12.

 

Kópé (Trouble)

kanadai-amerikai animációs családi vígjáték (87 perc)  6

Rendező: Kevin Johnson

Szereplők: Jason Mraz, Cher Rue, Manny Streetz, Marissa Jaret Winokur, Dee Bradley Baker, Kevin Chamberlin,Colby Lopez, Big Sean

Kópé egy kedves gazdag öregasszony kis kedvence, akinek teljesen felhőtlen az élete. Az idős hölgy elhalálozása után azonban az utcán találja magát a kutyus, így meg kell tanulni a keményebb élet szabályait. 

Jászberényi premier: 2019. szeptember 12.

 

A létezés eufóriája

magyar dokumentumfilm (83 perc)  12

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Cuhorka Emese, Pusztai-Fahidi Éva, Szabó Réka

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.

90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.

Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

  

A művészet templomai: Tintoretto - Egy lázadó Velencében (Tintoretto - Un ribelle a Venezia)

olasz film (90 perc)  12 

Rendező: Giuseppe Domingo Romano

Szereplők: Stefano Accorsi, Peter Greenaway

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 12.

 

Downton Abbey

brit dráma (122 perc)  12 

Rendező: Michael Engler

Szereplők: Michelle Dockery, Matthew Goode, Allen Leech, Elizabeth McGovern, Tuppence Middleton, Maggie Smith

A Crawley család életét bemutató népszerű angol televíziós sorozatot egy mozifilmmel bővítik ki az alkotók. A Downton Abbey nevű nagybirtokot a királyi család készül meglátogatni és eme nagy esemény eljövetele igencsak felborítja Crawley-ék mindennapi életét.

Kritika: Rotten Tomatoes 6,76 (104 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 19.

 

 

 

Szeptember 19-25.

 

Ad Astra – Út a csillagokba (Ad Astra)

brazil-amerikai sci-fi (124 perc)  12 

Rendező: James Gray

Szereplők: Kimmy Shields, Jamie Kennedy, John Ortiz, Greg Bryk, Liv Tyler, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Brad Pitt, Donald Sutherland

Roy McBride asztronautát egy olyan feladatra kérik fel, ami egy korábbi kudarcba fulladt űrprojekt felderítésére szolgál, amit ráadásul az apja vezetett. A küldetés nem csak a Földet veszélyeztető rejtély megoldása, hanem az eltűnt apja utáni nyomozás miatt is fontos számára.

Kritika: Rotten Tomatoes 7,71 (132 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 19.

 

Rambo V – Utolsó vér (Rambo: Last Blood)

amerikai akciófilm (100 perc)  16

Rendező: Adrian Grunberg

Szereplők: Adriana Barraza, Yvette Monreal, Marco de la O, Sergio Peris-Mencheta, Óscar Jaenada, Louis Mandylor, Sylvester Stallone, Paz Vega

Rambo visszatért a szülőföldjére, Amerikába, ahol egy farmon próbál élni békével, de a háború szörnyű emlékei továbbra is kínozzák még legbelül. Mikor azt hinné, hogy végleg letette a fegyvert, újra harcban kell szállnia, ezúttal a mexikói ember- és drogkereskedő kartelekkel.

Kritika: Rotten Tomatoes 5,05 (23 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

 

Az Aranypinty (The Goldfinch)

amerikai bűnügyi dráma (149 perc)  12 

Rendező: John Crowley

Szereplők: Ashleigh Cummings, Luke Wilson, Aneurin Barnard, Luke Kleintank, Ansel Elgort, Nicole Kidman,Sarah Paulson, Finn Wolfhard

A tizenhárom éves Theo elveszti az anyját, amikor egy múzeumban vannak és bombamerényletet hajtanak ott végre. A tragédia után egy jómódú családhoz kerül, de nem tud továbblépni az elhunyt anyja emlékén. Egy a múzeumból elhozott képhez ragaszkodik görcsösen, ami az anyjára emlékezteti és ahogy felnőtté válik, illegális műtárgy kereskedelembe vág bele.

Kritika: Rotten Tomatoes 4,48 (138 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

 

Folyékony arany 

magyar dokumentumfilm (78 perc)  

Rendező: Almási Tamás

Szereplők: Szepsy István, Alkonyi László, Bacsó András

Három borászt bemutató dokumentumfilm, akik megpróbálják újraalkotni az igazi híres tokaji aszút, amiért a múltszázadokban odavolt a világ.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 20.

 

János vitéz – Digitálisan felújítva 4K minőségben

magyar animációs film (74 perc)   

Rendező: Jankovics Marcell

Szereplők: Nagy Anikó, Farkas Antal, Cserhalmi György, Kútvölgyi Erzsébet, Mádi Szabó Gábor

Miközben Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban van része. Segít Franciaországból kiűzni a törököt, s mikor meggazdagodva hazatérhet, szép kedvesének, Iluskának csak sírhantját találja. Bánatában újra vándorlásra adja magát, s így jut el a mesék birodalmába, ahol megtalálja végre Iluskáját.

Jászberényi premier: 2019. szeptember 20.

 

 

Szeptember 26. - október 2.

 

A Wall Street pillangói (Hustlers)

amerikai vígjáték (107 perc)  16

Rendező: Lorene Scafaria

Szereplők: Keke Palmer, Frank Whaley, Mercedes Ruehl, Trace Lysette, Madeline Brewer, Jennifer Lopez, Lili Reinhart, Julia Stiles, Constance Wu

Egy pár New York-i sztriptíztáncosnő elhatározza, hogy azon gátlástalan kuncsaftjaikat, akik mások gazdasági kudarcain nyerészkednek, különféle trükkökkel meg-meglopják. A piti kis lopások egyre nagyobb összegekbe csapnak át, amiket végül egyesek már nem tudnak tolerálni.

Kritika: Rotten Tomatoes 7,44 (216 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

 

A rendszer (El reino)

spanyol-francia dráma thriller (132 perc)  16

Rendező: Rodrigo Sorogoyen

Szereplők: Nacho Fresneda, Ana Wagener, Luis Zahera, Antonio de la Torre, Bárbara Lennie, Mónica López,Josep Maria Pou

Manuel, egy befolyásos, karizmatikus politikus, akinek nagy esélye van arra, hogy regionális altitkárból végre elnökké léptessék elő. Tökéletes élete – a drága éttermek és luxus yachtok világa – pillanatok alatt összeomlik, amikor súlyos korrupciós botrányba keveredik. Párttársai magára hagyják, ám Manuelt nem olyan fából faragták, hogy egyedül vigye el a balhét. A párt megoldó emberének most saját bőrét kell mentenie, mielőtt a folyton nyomában szaglászó média kitálal.

Kritika: Rotten Tomatoes 7,5 (18 kritikus szavazata alapján)

 

Akik maradtak

magyar dráma (83 perc) 12

Rendező: Tóth Barnabás

Szereplők: Balla Eszter, Jordán Adél, Hajduk Károly, Nagy Mari, Linda Lisztes, Igó Éva, Lukáts Andor, Szőke Abigél

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

 

Playmobil: A Film (Playmobil: The Movie)

francia-német-amerikai animációs családi kaland-vígjáték fantasy (99 perc)  6

Rendező: Lino DiSalvo

Szereplők: Adam Lambert, Ben Diskin, Cindy Robinson, Gabriel Bateman, Daniel Radcliffe, Anya Taylor-Joy,Kenan Thompson

Marla és az öccse egy varázslat során egy Playmobil játékvilágba kerülnek, ahol egymástól elszakadnak, így előbb meg kell találniuk egymást, aztán meg a kiutat. Kettejük közti viszony nem épp a legjobb, de a játékvilágok közti kalandok során rájönnek, hogy a testvéri szeretet igencsak erős köztük.

Kritika: Rotten Tomatoes 4,16 (34 kritikus szavazata alapján)

Jászberényi premier: 2019. szeptember 26.

 

Isten kegyelméből (Grâce à Dieu )

belga-francia dráma (137 perc) 16

Rendező: François Ozon

Szereplők: François Marthouret, Bernard Verley, Josiane Balasko, Martine Erhel, Swann Arlaud, Éric Caravaca,Denis Ménochet, Melvil Poupaud

Alexandre egy sikeres életet mondhat magának, van egy szép családja és jó munkája. Egyik alkalommal azonban szembekerül gyerekkori traumájával. Az a pap, aki gyerekkorában zaklatta újra gyerekekkel kezd foglalkozni. Alexandre és még két társa, akik ugyancsak áldozatul estek, elhatározzák, hogy megakadályozzák, hogy újra gyerekek közelébe kerüljön az öreg pap.

Kritika: Rotten Tomatoes 7,5 (15 kritikus szavazata alapján)

 

 

 Ízelítő októberből

 

Október első hetében Joker érkezik a magyar mozikba, aki jelenleg Velencét hódítja. A Joker-t játszó Joaquin Phoneixet, pedig egyenesen az Oscar fő esélyesei közé sorolják. Ang Lee (Pí élete, Túl a barátságon) a Gemini Man című akcióthrillerjével próbál hódítani, Will Smith-el a főszerepben, majd 17.-én érkezik a Zombieland és a Demóna 2. része is, míg 31.-én a Terminátor: Sötét végzet zárja a hónapot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7815028928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása