Vélemény blog

Vélemény blog

Az iskolára készülve: 5 film tanároknak és diákoknak

2019. augusztus 11. - Tamastur

Lassan itt az iskola. Minden évben rengeteg probléma felmerül az iskolapadon belül, vagy éppen azokon kívül, amik befolyásolhatják a tanulást. Azonban a tanároknak sem mindig problémamentes az életük a tanári pad mögött. A legkönnyebb módja, annak, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a másiknak a nehézségeit, az ha megismerjük őket. Ezért most olyan filmeket gyűjtöttem össze, amelyek véleményem szerint a legmélyebben és a legmeggyőzőbben mesélnek a diákokról, azok problémáiról, a másik elfogadásáról, illetve amelyek a tanári oldalt is hitelesen, empatikusan mutatják be. Íme az 5 választottam.

photo-4-the-cast-of-dead-poets-society.jpg

 

Nulladik óra (1985)

amerikai vígjáték, dráma (97 perc)

Rendezte: John Hughes

Szereplők: Judd Nelson (John Bender), Emilio Estevez (Andrew Clark),  Anthony Michael Hall (Brian Johnson), Molly Ringwald (Claire Standish), Ally Sheedy (Allison Reynolds), Paul Gleason (Richard Vernon)


the_breakfast_club.jpg

John Hughes nagyon értett a fiatalok nyelvén, de nemcsak a nyelvükön, hanem a lelkükbe is belelátott. Számos filmje megkerülhetetlen a tinédzserfilmek között (Tizenhat szál gyertya - 1984; Meglógtam a Ferrarival - 1986) de a legintelligensebb és legsokatmondóbb egyértelműen a Nulladik óra című műve.

download_3.jpgAdott 5 különböző társadalmi rétegbe tartozó diák: John a vagány bűnöző, Andrew a nagymenő focista, Brian a szorongó okostojás, akit sokan csak strébernek hívnának, Claire a kitaszított depressziós lány és Ally a hercegnő. Egy szombat reggelen büntetésül összezárják őket és esszét kell írniuk; de hogy mi volt az ok pontosan, mit követtek el, csak ezután derül ki. 

A szereplők kezdetben piszkálgatják még egymást, majd szépen lassan megnyílnak, megismerjük őket, problémáikat, itt létük okát; a nagyképű focistában is vannak érzelmek, az okos fiúnak sem könnyű az élete és az úrilány sincs megelégelve magával. Folyamatosan kezdenek összehangolódni és válnak barátokká, olyan emberek, akik a való életben nem is szólnának egymáshoz, de mivel meglátják, hogy a másiknak is ugyanúgy vannak problémáik és megtalálják az általuk sztereotipizált társaik mögött az igazi személyiséget; megnyílnak, megértik és idővel megkedvelik egymást.

download_4.jpgA film a diákok számára rejt fontos üzeneteket, igaz ezt a felnőttek is ugyanúgy tudják kamatoztatni: ismerjük meg a másikat rendesen mielőtt ítélkeznénk felette, ne sztereotipizáljuk az embereket egy adott csoportba (nagyképűek, stréberek, különcök), mert mindenki érzelmekkel rendelkezik és vannak okok a viselkedésükre. A tanároknak esetleg annyival, hogy nem a diákokon kell kiélni saját hibáikat, mert nem azok lettünk az életbe, amik szerettünk volna. Ez Paul Gleason karakterében nyilvánul meg.

Persze, hogy ezek átjöjjenek a vásznon, nem csak el kell tervezni egy ilyen filmet, hanem meg is kell valósítani, hitelessé tenni. Ugyanakkor ez is profin sikerült. A színészek nagyon jól lettek kiválasztva, talán Judd Nelson emelkedik ki közölük a leginkább, viszont egyikük sem halványul el, megismerünk és megértünk mindenkit mi is. A leghatásosabb és legerősebb jelenet is az ötük megnyílása egymás előtt. A zene még amit ki kell emelni, a Simple Minds: "Don't you forget about me" (Ne feledkezz el rólam) remek választás volt,  nem csak a mondanivalója miatt.

Filmzene: https://www.youtube.com/watch?v=CdqoNKCCt7A

A mozi az Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvend. A sulikban rengeteget vetítették és vetítik ma is, de külföldön is híresnek számít, sok kritikus a legfontosabb fiataloknak készült alkotások között tartja számon. A mai tinédzser filmek is rengeteget merítettek belőle, mint például a tavaly mozikba került Kszi, Simon. 

Szimpatikus karakterek, kreatív szöveget nagyszerűen előadva és egy tanulságos történet, fontos üzenetekkel. Egy nagyszerű film a 80-as évekből, ami nem csak ésszel, hanem szívvel is készült.

 

Az iskolában melyik évfolyamtól érdemes vetíteni a diákoknak: Általános iskola 8. osztály

 

 

Holt költők társasága (1989)

amerikai vígjáték, dráma (128 perc)

Rendezte: Peter Weir

Szereplők: Robin Williams (John Keating), Robert Sean Leonard (Neil Perry), Ethan Hawke (Todd Anderson), Josh Charles (Knox Overstreet), Gale Hansen (Charlie Dalton), Dylan Kussman (Richard Cameron), Allelon Ruggiero (Steven Meeks), James Waterston (Gerard Pitts)

images_4.jpgA pályafutása során 6 Oscar jelöléssel büszkélkedő Peter Weir-hez olyan filmek fűződnek, mint a galipoli-i csatát feldolgozó Gallipoli (1981), Harrison Ford főszereplésével fémjelzett a Kis szemtanú (1985) és az erős médiakritikát tartalmazó Truman Show (1998), de mind közül amit a legtöbben ismernek, és ami talán a legemlékezetesebb is, az a 1989-ben - tehát pontosan 30 éve - készült Holt költők társasága.

1959-ben járunk. Egy új tanár érkezik a Welton Akadémiára, aki különleges módszerek használ a diákok tanítására, de mindezt okkal teszi: szeretné, hogy önállóak legyenek, illetve, hogy felkészüljenek az életre. A módszerei hatására a diákok egyből "élni" kezdenek és megszeretik a lelkes tanárukat. Azonban nem mindenki fogadja el őt, köztük a tanári kar, a bonyodalmak meg csak még jobban veszélyeztetik pozícióját.

A főszerepben Robin Williams-t láthatjuk, aki lubickol szerepében, az alakításáért később Oscar jelölést is kapott. A mellékszerepekben többek között ott van a fiatal Ethan Hawke - 2. filmes alakításában -  aki később nagy karriert fog befutni (Mielőtt trilógia, Sráckor, Kiképzés) és Robert Sean Leonard, aki a Doktor House című sorozat Dr. James Wilson-jaként lehet ismert sokak számára.

deap_poets_society_1001.jpgA film legnagyobb erénye a hatásossága, a fontos üzeneteket, amelyeket magában rejt, könnyen felismerhetőek és - hála Robin Williams alakításának is - könnyedén bele is tudjuk élni magunkat, akár minket is képes megváltoztatni. A fontos üzenetek között van az önállóság, hogy legyen saját gondolataink, ne olyan emberek legyünk, akik azért, hogy ne legyenek róluk rossz véleménnyel, a többiekhez azonosulnak. Bátran vállaljuk önmagunkat, ismerjük fel, mindenki van amiben tehetséges és ezt az oldalt fejlesszük. 

Álljunk ki az álmainkért és küzdjünk is érte, olyan hivatást keressünk amiben jól is érezzük magunkat, ne hagyjuk, hogy ránk erőltessenek olyat, ami csak szomorúsággal vagy folytonos bűntudattal töltene el, mert elszalasztottuk a nagy lehetőséget. Értessük meg a másikkal is, - legyen az szülő, edző, vagy tanár - hogy ez az, amivel szeretnénk foglalkozni; mert aki igazán törődik velünk az megérti ezeket, vagy éppen lehet igaza, csak akkor racionálisan kell megértetnie okát, nem saját érdekből.

images_1.jpgA főszerepben egy olyan tanár tanítja ezeket, akit minden diák szeretne, hogy tanítsa őt: megértő, viccelődős és törődő - még ha ezzel nagy felelősséget is hárít magára. Azt is megtanulhatjuk, hogy még a jó szándék is végződhet kudarccal, azonban ez nem biztos, hogy teljesen a mi felelősségünk, mert mindent más szemszögből is meg kell vizsgálnunk mielőtt ítélkeznénk - csak ezt nem mindenki biztos, hogy megtudja tenni...

Fontos film, fontos tanulságokkal, Robin Williams életteli alakításában. Idén 30 éves, biztosan sokat adják majd a televízióban. Csak annyit tudok tanácsolni, egyszer legalább nézzétek meg.

 

Az iskolában melyik évfolyamtól érdemes vetíteni a diákoknak: Igazából bármelyiktől, de talán általános 5. osztálytól érdemesebb

 

 

Veszélyes kölykök (1995)

amerikai dráma (99 perc)

Rendezte: John N. Smith

Szereplők: Michel Pfeiffer (Louanne Johnson), George Dzundzsa (Hal Griffith), Renoly Santiago (Raul), Wade Dominguez (Emilio), Bruklin Harris (Callie)

images_5_1.jpgJohn N. Smith rövidfilmekkel kezdte rendezői pályafutását 1970-ben. 1981-ben, pedig már Oscar díjra jelölték a "First Winter című alkotását, majd 5 évvel később rátért az egész estés filmekre is. Az 5. ilyen filmje (nem számítva a TV-re készült alkotásokat) volt a Veszélyes kölykök.

Az igaz történeten alapuló mű egy amerikai iskolában játszódik, ahol a diákok nagy része piál, drogozik és bandázik, a legrosszabb nevű osztályban, pedig új tanárt keresnek. A tengerészgyalogságon 9 év után leszerelt Louanne Johnson álma, pedig az, hogy végre gyerekeket taníthasson, csak éppen nem tud róla milyen osztályt is kell kezelésbe vennie. Azonban lelkesen belevág a nehéz feladatba. 

A témában számos film készült már:

Ilyen volt a Sidney Poitier főszereplésében készült Tanár úrnak szeretettel  1967-ben. Egy nagyszerű és érzelmes film az újonc tanárról, aki "megszelídíti" a rossz magatartású osztályt. Minőségében szerintem jobb alkotás is mint a Veszélyes kölykök, azonban túl naivnak találtam ahhoz, hogy felrakjam a listára. A megtekintését mindenképpen ajánlom. 8/10

https://port.hu/adatlap/film/tv/tanar-urnak-szeretettel--to-sir-with-love/movie-35081

Ezt azonban sajnos nem mondhatom el a most tárgyalt film újra feldolgozásáról, a 2007-ben mozi forgalmazásba került Saját szavakról. Számomra nagyon giccses volt, és a diákok is a semmiből váltak szentekké, a színésznő alakítása, pedig kissé modorosra sikerült. Talán, ha egyszer újra megtekintem változik a véleményem. 4,5/10

https://port.hu/adatlap/film/tv/sajat-szavak--freedom-writers/movie-82681

A történet nagyon ismerős és sokaknak klisés lehet: egy rossz magatartású osztály, amit az újonc, de lelkes és kedves tanár(nő) fokozatosan rábír a tanulásra és az érdeklődésre, amihez az kell, hogy megtalálja velük a közös hangot. A főszereplőnk is tudja, hogy ez a nyitja annak, hogy jobban tiszteljék, illetve figyeljenek rá a többiek, és azt is tudja, hogy sokkal több lakozik bennük, mint azt ők megmutatják és gondolják.

310207_full.jpg

A kedvesség és a gondoskodás még a legrosszabbnak vélt embereket is meg tudja lágyítani. Ez is egy nagyon fontos tanulság. A film a valóságban is ilyen sorsban élő tinédzsereknek szeretne szólni, nekik is erre lenne szükségük, valaki, aki törődik velük, mivel otthon ezt nem kaphatják meg. És útmutatásra, hogy kihozzák magukból a maximumot, rájöjjenek, hogy ők is képesek elérni nagy dolgokat, csak hinni kell benne, és dolgozni. Ezt mutatja meg nekik új tanárnőjük, aki felkarolja őket.

Egy nem olyan mély, talán nem is annyira kiemelkedő alkotás mint a többi és a története is sablonos de egy olyan film, ami lelket önthet a tanárokba és a nehéz sorsú gyerekekbe egyaránt.

 

Az iskolában melyik évfolyamtól érdemes vetíteni a diákoknak: Egy kicsit lazább alkotás, ezért jobban befogadhatóbb is, középiskolában lazább filmvetítés keretében is le lehet vetíteni.

 

 

Az osztály (2008) 

francia dráma (128 perc)

Rendezte: Laurent Cantet

Szereplők: Francois Bégaudeau (Francois Marin), Agame Malembo-Emene (Agame), Angélica Sancio (Angélica), Arthur Fogel (Arthur), Esmeralda Obertani (Esmeralda)

entrelesmurs.jpgLaurent Cantet ötödik egész estés alkotása, ami leginkább egy dokumentumfilmhez hasonlít. Az osztály (ami nem összekeverendő a 2007-es megegyező című észt alkotással), egy francia dráma, ami Francois Bégaudeau, író saját iskolai tapasztalatain alapuló regényéből készült. A film szereplői magukat adják és amatőr színészek  köztük a főszereplő is, aki maga a regénynek a szerzője is egyben.

A cselekmény 1 évet ölel fel, és Párizs olyan részén játszódik, ahol egy kisegítő iskola üzemel, ahová bármilyen etnikumú diák beiratkozhat. Ez meg is nehezíti a tanárok dolgát. Különböző vallás, különböző kultúra, különböző nyelv és ebből kifolyólag különböző magatartási formák.  A főszereplőnk, Francois Marin is egy ilyen közösség osztályfőnöke, aki meg is próbál eleget tennie kötelességeinek: Próbálja tanítania és egyben segítenie is az osztály tagjait, de mellette a nehéz viselkedésüket is kontrollálnia és tolerálnia kell.

Még, ha sok iskolában nincs ehhez hasonló fegyelmezetlen osztály, eszünkbe juttatja,   hogy vannak, ahol igenis találunk ilyeneket, és itt a legnehezebb a pedagógusok feladata. Probléma lehet a tananyag átadásának területén: 1-2 diák  rányomja a bélyegét az órákra és nehéz haladnak a tanítással, miközben az erősebb képességükkel is foglalkozni kellene. Emellett a viselkedés terén is előfordul probléma: Hiába van empátia, a legtöbb diák magát próbálja védelmezni, tiszteletlenek, agresszívak, csupán azt veszik észre, ha a másik hibázik. Egymással is nézeteltérésekbe kerülnek, legfőképpen a származásuk révén, például a foci terén vagy a nyelvi különbségek miatt.

download_6.jpgItt a tanári szerepen van a főhangsúly. Az egész cselekmény kivétel nélkül a "falakon belül" játszódik, mint, ami tükör fordításban a film eredeti (Entre les murs) címe is. Ne keressünk katartikus jeleneteket, izgalmas fordulatokat, Az osztály lényegét a realitás adja, azt szeretné bemutatni milyenek is az órák egy iskolában, milyen egy tanóra, mikkel kell szembe nézniük a tanároknak, a fő, tágabb mondanivalója, pedig hogy manapság már mennyire kezd összetettebbé válni a társadalmunk, az ezáltal keletkező konfliktusokat, pedig egyre nehezebb lesz megfékezni, mivel már egy-egy véletlenül, vagy meggondolatlanul elhangzott szó is félreértést vagy hatalmas bonyodalmat tud okozni.

A párbeszédek nagy része improvizálva vannak, csak a szituációk voltak megadva a színészeknek. A tanórákon készült felvételek során, pedig három kamerával dolgozott a stáb: egy a tanárt, kettő pedig a diákokat vette, így nem kellett megállítani a felvételeket a jelenetek között, ami hitelesebbé és dinamikusabbá tette a cselekményt, valamint emelte a hangulatot is.

Az elismerései között egy Oscar jelölést (Legjobb idegen nyelvű film) és a Cannes-i Arany Pálma győzelmet is magáénak tudhatja. ez a reális, de kissé vontatott tempójú alkotás, ami megmutatja az "iskolai filmek" tanári oldalát is.

Az iskolában melyik évfolyamtól érdemes vetíteni a diákoknak: Inkább a tanároknak, illetve azoknak készülőknek érdemes megtekinteni, de a diákok is tanulhatnak belőle, de ezt már középiskolában érdemes megtekinteni velük, mert nehezebben befogadhatóbb műről van szó. 

 

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)

magyar thriller, dráma (96 perc)

Rendezte: Schwechtje Mihály

Szereplők: Herr Szilvia (Eszter), Vajda Kristóf (Péter), Polgár Csaba (Csababá), Rácz Dávid (Beni)

download_8.jpgA végén beraktam egy magyar alkotást is, mivel itthon is készült komoly és elgondolkoztató film a témában, méghozzá egy kis költségvetésű, saját pénzből készült alkotás. Ez Schwechtje Mihály debütfilmje, ami sok mindenről szól, elsősorban az online zaklatásról (más néven Cyberbullying), de ezen belül a mai fiatalok lelkivilágát szeretné bemutatni a nehézségeikkel és kétségbeesett küzdelmükkel együtt. A címe sokaknak kicsit taszító lehet a smile-val a végén, azonban ez szándékos, és funkciója van: Az alkotók azt szeretnék ezzel kifejezni, hogy a mai fiataloknak az életének nagy részét képezik már a kommunikációs formák. 

A történet középpontjában Eszter áll, aki a Mangákba burkolózik, de közben szerelmes lesz a vele szemben az átlagnál több figyelmet szentelő tanárába, Csababába. Ő, pedig hirtelen, egyszer csak bejelenti, hogy elhagyja az iskolát, Eszter szíve, pedig összetörik, azonban az internet segítségével felveszik egymással a kapcsolatot. Egy másik kulcsszereplő is szerepel még a filmben, ő Péter, a szorongós, félős fiú, akit mindenki piszkál és aki elszeretné hódítani Eszter szívét, ezért féltékenységeiben sok mindent képes megtenni.

download_7_1.jpgEz a film is a diákoknak szeretne szólni leginkább, a szerelemmel és a bennük lévő lelki egyensúlytalanságaikkal kapcsolatban. Illetve a online zaklatás veszélyeiről, a fiatalokra leselkedő veszélyeivel egyetemben. Ezeken felül a szülők felelősségére is kitér: Nekik is jobban kell törődniük gyermekeikkel, hogy könnyebb legyen elkerülni a lelki bántalmazásokat a világhálón. Jobban kell törődni velük, ez az egyik legkritikusabb korszakuk.

A főszereplői szinte egytől-egyig amatőrök, csak színpadi szerepei voltak a legtöbbjüknek, a kivételek a mellékszereplők között tűnnek fel: Ott van a Terápia című sorozatból is ismert Mácsai Pál - aminek 3. évadának rendezői között Schwechtje Mihály is feltűnt - illetve a többek között a "Csak Szex és más semmi" című filmben is szerepelt, Schell Judit.

Egy ritkán látott minőségű, kis költségvetésű film, az egyre erősödő filmgyártásunkban. Ha nem is tökéletes, de a diákoknak és a szülőknek is sokatmondó alkotás született meg az elkészültével, mivel segítségével talán jobban meg tudjuk védeni gyerekünket az interneten leselkedő veszélyektől. 

 

Az iskolában melyik évfolyamtól érdemes vetíteni a diákoknak: középiskola 9. osztály

 

 

További filmek az iskoláról és a tanárokról, amiket érdemes lehet megtekinteni

 

Rocksuli (2004)
Rendezte: Richard Linklater
Főszereplő: Jack Black

előzetes:https://www.youtube.com/watch?v=XCwy6lW5Ixc

Fél Nelson (2006)
Rendezte: Ryan Fleck
Főszereplő: Ryan Gosling

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=BNdg2Ds3Fpw

Érvek és életek (2007)
Rendezte: Denzel Washington
Főszereplő: Denzel Washington

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=IN2AGZThL-8

A hullám (2008)
Rendezte: Dennis Gansel
Főszereplő: Jürgen Vogel

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=6s-X68h4T5I

A mintatanár (2011)
Rendezte: Tony Kaye
Főszereplő: Adrien Brody

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=BcibYgdBBgc

Éretlenségi (2019)
Rendezte: Olivia Wilde
Főszereplők: Kaitlyn Dever és Beanie Feldstein

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=mLQe1lgEECU

FOMO - Megosztod és uralkodsz (2019)
Rendezte: Hartung Attila
Főszereplők: Bouquet Gergely, László Panna és Pokorni Ábel

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=KBDtB0omf4U

Better Days (2019)
Rendezte: Derek Tsang
Főszereplő: Zhou Dongyu

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=1CbHwPfW4PQ

Elfogy a levegő (2023)
Rendezte: Moldovai Krisztina
Főszereplők: Krasznahorkai Ágnes, Sándor Soma, Dimény Áron, Skovrán Tünde 
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=XwTTVHWwS3o

Szörnyeteg (2023)
Rendezte: Hirokazu Koreeda
Főszereplők: Soya Kurokawa, Eita Nagayama, Hiiragi Hinata, Sakura Ando 
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=cOpWDxxiwoE

A tanári szoba (2023)
Rendezte:Ilker Catak
Főszereplők: Leonie Bennesch, Leonard Stettnisch
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=YjCkQkxUrRA

Pirossal kiemelt: 2021-től van a listán
Zölddel kiemelt: 2024-tő van a listán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1114984056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása