Vélemény blog

Vélemény blog

SOROZATKRITIKA: WandaVízió 1-2. epizód (2021)

2021. január 17. - Tamastur

Hivatalosan kezdetét vette a Marvel negyedik fázisa! Míg tavaly úgy nézett ki a Fekete Özvegy nyitja majd a Thanos utáni időszakot, a koronavírus egy sorozatra, mégpedig egy igen különleges sorozatra adta a voksát. A  WandaVízió ugyanis egy 50-es évek filmjeit/sorozatait idéző sitcom, 50-es évekbeli stílusban, 50-es évekbeli környezetben. A nagyobb kérdőjelet mégsem ez adja, hanem, hogy mit látunk pontosan? Wanda múlt elől menekülését? A tragédia meg nem történtté válására egy kísérletet? Netalán, csak egy jobb világba való elbujdosást? Nézzük mire ad választ a pénteken, a Disney+-on debütált  széria kezdő 1-2. epizódja!wandavision-blogroll-1610663416534_1vuc.jpg

 

SPOLIERVESZÉLY

csak az olvassa el, aki látta a két epizódot és látta a Végjátékot

 

 

1. epizód (27 perc)

 

Fekete Özvegy, Thor: Love and Thunder, Loki sorozat, Pókember 3, Doctor Strange and the Multiverse of Madness, Fekete Párduc 2, az univerzumhoz csatlakozást jelentő Deadpool 3 és még az 1-2 vadiúj szereplőkkel is kiegészül (Pl. Örökkévalók) az MCU következő fázisa. Előtte azonban jöhet a bemelegítés! Ezt a bemelegítést, pedig a Matt Shakman által ledirigált WandaVision (az összes epizódot ő rendezte) jelenti, ami talán nem is teljesen még/már(?) egy felvezetés?

Mosoly, bizarr humor, idilli környezet. Így nyitja első pár percét a Jac Schaeffer által megteremtett és főforgatókönyvíróként jegyzett széria. Az elsőre bárgyúnak tűnő felvezetés, mindazonáltal ne legyen megtévesztő, a folytatás lendületesebb szellemesebb és viccesebbnek ígérkezik ennél. Wanda a háziasszony és Vízió az irodai dolgozó. Az 50-es évek sztereotípiája már rögtön vissza is köszön ebben a felállásban. A sitcomok alapvető helyzetkomikumát pedig most egy nap szolgáltatja, pontosabban a naptárba egy szívvel bejelölt dátum, amit egyikük sem tud mi is lenne az, a nő a szerelmük évfordulóját hiszi, míg a férfi semmit sem sejt... De csupán, addig ameddig a főnöke (Mr. Hearts) nem emlékezteti őt az esti vacsorameghívására...chyqsqegdv786myjqlu3ga.jpg

Ezt követően indul be az epizód és csempész be a vászonra egy marék kreativitás, jó ízű poénokat és vonzó bájt. A szuperhős képességüktől természetesen el nem szakadó főszereplők, pedig még inkább hozzá adnak a hangulathoz. A mosolygó, vonzó, butácskának tűnő Skarát boszorkány és az esetlen, vicceskedő Vízió, igaz egy eléggé sablonsztoriban találják magukat, de az teljes mértékben látszódik, hogy ez szándékos az alkotók részéről, és inkább arra koncentrálnak, amit e köré a történet köré kell építeni. Ezt viszont elegendő ötlettel, valamint Paul Bettany és Elizabeth Olsen, tőlük idegen szerepben nyújtott, de mégis hathatós segítségével sikerül végig vinniük.

Az első jelek viszont megmutatkoznak hogy itt valami nincs rendben. Egy kisebb válasznak felérő jelenetet kapunk, de már a karakter nevükkel fémjelzett stáblista is sokat elárulhat, ugyanakkor még messze járunk a 9 epizódos évad végétől, hogy megkapjuk azt amire igazán vágyunk. Mindenesetre így is örömteli, hogy nem egy egysíkú részt, hanem egy olyat láthatunk, ami kezdte adagolni a kérdőjelek megválaszolását, ami egy kicsit mélyebb kontextusba is tudta helyezni a sztorit.

wanda-vision-3.jpg

 

Értékelés: 7/10

 

 

2. epizód (34 perc)

 

Ha már mélyebb kontextus. A második kalandunk már egy pár perccel hosszabb és többet is kezd el válaszolni a feltett kérdésemre. Újra egy fekete-fehér helyzetkomikumokban gazdag részt kapunk, amiben most éppen "bűvész tehetségüket" mutathatják be a szuperhőseink, ráadásként szerencsére a világuk környezetéről is többet megtudunk, a színesen megjelenített játékrepülővel és a kettejük életéhez intézett kérdésekkel együtt.

wandavision-2.jpg

A 2. részről ugyanaz elmondható, mint az elsőről. Nosztalgikus 50-es évek feeling, a korabeli sitcom humorral és röhögőgéppel, aminek első jelenete még Ingmar Bergman előtt is tiszteleg a 70-es évekből. A különbsége esetleg a több gegben, illetve Wanda férfibarátibb öltözetében érhető tetten (aki látta, tudja miről beszélek), de a Vízió gépi működését is hathatósan nevetség tárgyává teszi, már a jó értelemben.

A megválaszolásra rátérve...  Nagyon úgy néz ki vetít előre meglepetéseket, ha folytatja és ilyen ütembe fedi fel magát a sorozat. Például az epizód végi idő visszatekerés, de úgy már az előző részbeli vacsorajelenet is adott sejtetést, hogy itt Wanda egy maga által kreált álomvilágban él, amit egy hamisan szép környezetbe ültetett, ahol szerelmével problémák nélkül tovább élhetnek. És erre adnak további következtetéseket a karakter néha-néha feszült jelleme és a hebegés-habogásba fojtott kérdésekre adott reakciói... Vagy lehetne mondani úgy is, válaszai.  

wandavision-neighbors.jpeg

De a képességeinek felfedésétől is valószínűleg azért ódzkodik, mert, akkor szembe kellene néznie olyan dolgokkal, amiktől éppen menekülni szeretne. Vízió kettős halála, szülei, illetve testvére, Pietro elvesztése, mind-mind olyan traumatikus események, amitől oka lehet elbújni, és a Marvel filmeket végig követők számára ez nyilvánvalóvá is válhat. De a  "jelenben" maradva és a záróképsorokat nézve úgy tűnik az események feldolgozását a folytatásban már színesben várhatjuk, egy új családtaggal, változatlan stílussal, ugyanakkor egyre mélyebb lélekbeli beleásással. 

A WandaVízió 1-2. epizódja egy kellemes kis meglepetés, ami megmutatja, hogy a Marvel más terepen is tud alkotni, ami nagyon is fontos, ha minél tovább szeretné vinni és a sikerek útján kormányozni pénzeszsákokat generáló mesevilágát. A folytatás számomra jöhet, de mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt, az összesen 60 percet kitöltő kezdést is.

 

Értékelés: 7/10

 

 

Következő epizód: 2021. január 22. (Disney+)

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6916392674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása