Vélemény blog

Vélemény blog

VB 2018 - Kikre érdemes odafigyelni? 7. rész

2018. június 09. - Tamastur

Jöjjön az utolsó előtti csoport, a G jelű, ahol ismét két világklasszis csapat található, azonban a másik két csapat sokkal szerényebb játékerőt képvisel, így a továbbjutás kettejük számára jelenleg úgy néz ki nem kérdés. Tehát nézzük Angliát, Belgiumot, Tunéziát és Panamát.

Képtalálat a következőre: „world cup russia 2018”

G csoport

 

Belgium

Erős kerettel érkezik a belga válogatott. Sok erősségük lehet a VB során, bár a nagy kérdés: Mit fognak ki hozni ebből? Két éve nem nyújtottak meggyőző teljesítményt az Európa-bajnokságon, idén a VB-n igen?

A védelem: A védelem közepén 3 nagyszerű játékos is bevethető. A Tottenham duója (Toby Alderweireld és Jan Vertonghen) 3 éve kirobbanthatatlan és meghatározó tagja a védelemnek. Az idei szezonban Alderwireld azonban sérüléssel küszködött egy hosszú perióduson át, így összesen 14 mérkőzés jutott neki a bajnokságba összesen (az elején és a végén). A 3. "láncszem a Manchester City csapatkapitánya Vincent Kompany, akinek ez volt 10. szezonka a világos kékeknél.Habár róla is el kell mondanunk, hogy sérülései hátráltatták a szezon során: 17 mérkőzés jutott neki a ligában,

A középpálya: Pontosabban a támadó középpálya. Az élete szezonját "lefutó" Manchester City-s Kevin De Bruyne (épp, hogy csak Salah mögött lemaradt a legjobb játékosnak járó díjról a Premier League-ben) nagy szerepet játszhat a válogatottban. Az idei bajnoki mérlege: 8 gól és 16 gólpassz 37 mérkőzésen és a kulcspassz (olyan passz, amivel a társát gólhelyzetbe hozza) mutatója is kiemelkedő: 78-at adott összesen,ami meccsenként 2,1-es átlagot jelent. A másik fontos tag a bal szélső Chelsea játékos Eden Hazard. Ugyan nem élete szezonján van túl (a bajnokságba 5.-ek a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőben estek ki a Barcelona ellen), de most is nagyszerűen játszott az egész szezon során csapatában.

A Támadó: Romelu Lukaku szerepe lesz a góllövés. A Manchester United-ben idén 51 mérkőzésen 27 gólt szerzett minden tétmeccset figyelembe véve. A befejezések lesznek az ő feladata, életveszélyes játékos.

Fiatal, akit figyelni kell: Youri Tielemans nagyon tehetséges játékos. A középső középpályás idén a  francia AS Monacoban játszott miután tavaly nyáron eljött az Anderlecht-ből. A 21. életévét májusban betöltő játékos 32 tétmérkőzésen lépett pályára a sok színes jövő előtt álló játékosokat (Ibrahim Sidibe. Thomas Lemar, Rony Lopes, Adama Diakhaby és számos velük egy idős, vagy éppen náluk is fiatalabbakat) felsorakoztató klubban.

Tunézia

A tunéziai gyengébb játékerőt képvisel a belgákénál. A Transfermark mérése szerint 58,13 millió euróra rúg a játékosok értéke, míg Belgiumnál ez a szám 754 millió. A legfontosabb játékosuk a csapatkapitány-helyettesük Whabi Khazri lehet. A 27 éves támadó középpályás idén a Franciaországba a Rennesben játszott kölcsönjátékban, ahová a már harmadosztályba kieső angol Sunderlandből érkezett. Az angoloknál 5 tétmérkőzésen pályára lépett, majd költözött Franciaország észak-nyugati oldalára. Itt 29-en játszott, amin 11-szer volt eredményes és 4 gólpasszt osztott ki.   

Érdemes figyelni: Bassem Sharfi (20 éves - OGC Nice, Jobb szélső)

Anglia

Az angol válogatottban kizárólag Angliában játszó játékosok kaptak helyet, de ez szinte mindig így is volt náluk. Számos erőssége lehet az ide válogatottnak, de kérdés náluk is, hogy mire jutnak, hisz már évek óta nem értek el kiugró teljesítményt világeseményen. Tehát az erősségük lehet  a szélső védelem (Kyle Walker és Ashley Young), a középpálya (Jordan Henderson, Eric Dier és Dele Alli) valamint a támadó(k) is. Harry Kane ismét nagyszerű idényt futott, 48 tétmérkőzésen, 41-szer talált be, csapata a Tottenham Hotspur a bajnokságban 3. helyen illetve a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőig jutott. Az egész karrierjének statisztikája is figyelemre méltó: 213 fellépésen van túl, ezeken 140-szer talált az ellenfelek hálójába. Ő lesz a válogatott egyik legfontosabb tagja, tőle várják a legtöbbet, még csak 24 éves, de a legjobbak között tartják számon, a piaci értéke is a Transfermark szerint Salah-éval és De Bruyne-ével egyenértékű (150 millió euró). Előttük csak Messi, illetve Neymar foglal el előnyösebb pozíciót a listán.

Fiatalok, akikre nagyon érdemes figyelni: Raheem Sterling (23 éves, Manchester City) és Marcus Rashford-ot (20, Manchester United) is érdemes lesz figyelnünk. Sterling a jobb szélen bevethető a középső támadó középpályás mellett, idén 33 fellépésén 18 gólt szerzett és 15 gólpasszt adott. A bal szélen, illetve a támadóként is bevethető Rashfordnak talán nem ilyen kiugróak a statisztikái (35 meccs/7 gól/ 5 gólpassz - ebből 20 meccsen bal szélem játszott, a gólokat és a gólpasszokat kizárólak ekkor jegyzett), de hasznos tagja volt a csapatnak, gyorsaságával nem egy kellemetlen pillanatot okozott az ellenfélnek, illetve rúgótechnikájára is lehet támaszkodni, szabadrúgásaiból is volt már eredményes (pl tavaly a Celta Vigo elleni EL elődöntőben), de pár nappal ezelőtt Costa Rica-nak is nagy gólt lőtt. 

Panama

Nekik a legalacsonyabb a piaci értékük. Csupán 8,43 milliót érnek a játékosok a Transfermarkt szerint, míg az előttük lévőknél ez az összeg 8,7 (Szaúd-Arábia) és 37,53 (Peru) millió euró. A keretből 6-an játszanak Európában, köztük van aki a spanyol 3. osztályban, illetve van aki a belga Gent 2. csapatában. A legtöbb játékos a amerikai MLS bajnokságban játszik, szám szerint hat. A választásom kicsit nehéz volt, de a New York Red Bulls jobb oldali védőjét a 22 éves Michael Murillo-t választottam. Murillo idén 7 mérkőzésen szerepelt a bajnokságban eddig (Az egyesült Államokban március elején kezdődik a bajnokság és a csapata eddig 12 mérkőzésen van túl összesen) és ezeken 1-1 gólt lőtt, illetve gólpasszt kiosztott.

Figyelni kell még a rutinosabb játékosokra is pl a két Torresre (nem testvérek), a középső védő Roman-ra és a támadóra Gabrielre. 

 

Utolsó részt a H csoporttal zárjuk, ahol Lengyelország, Kolumbia, Szenegál és Japán küzd a továbbjutásért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9714032148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása