Vélemény blog

Vélemény blog

A Magyar válogatott évtizede 3. rész: Eb után... Eb előtt?

2020. január 17. - Tamastur

Felemás évtizeden van túl válogatottunk. Persze, ha a 80-as, 90-es évek előtti szerepléseket nézzük, akkor nem lennénk megelégedve ezzel, de ha 90-es és a 2000-es éveket vesszük alapul, akkor elégedettek is lehetünk: Volt egy válogatottunk, aki már-már a svédek szintjén volt az évtized elején és egy gyengébb, de összerakottabb kerettel csoportelsőség az Európa-bajnokságon. Azonban meg lehet érteni a másik végletet is: 2010-es évek olyan negatív eredményeket is hoztak, mint a holland 1-8, az andorrai 0-1, vagy a kazahsztáni 2-3, ami utóbbit az sem igazán menti, hogy csak barátságos mérkőzésről beszélünk. De bizakodóan zártuk az évtizedet?   3. (befejező) rész.

1567959253-zzrabcp2m_md.jpg

 

 

 

Eufória után

 

A felébredés

Lassan felkellett ébrednünk az Eb okozta eufóriából, már csak azért is, mert jött egy nagyobb megmérettetés is, nevezetesen a VB-re való kijutás, ami már a kvalifikálható nemzetek száma miatt is nehezebb falatnak tűnt.

A másik ok, pedig csoportellenfeleink: Még 2015 júliusában eldőlt, hogy a jóval gyengébb képességű andorrai, lett valamint feröeri válogatott mellett a sokat erősödött Svájc, illetve az Európa-bajnok Portugáliával kell majd megküzdenünk.

A Storck vezette válogatott szeptember 6-án Feröer ellen kezdte a harcot, de már a visszavonult Juhász és Király nélkül, az eredmény, pedig csalódást keltő lett: 0-0 Tórshavnban. A következő mérkőzés egy hónappal később érkezett, a svájci válogatottal. Ha cinikusak szeretnénk lenni a legnagyobb hibánk az volt, hogy mindig egyenlítettünk, de ez így nem teljesen igaz. A svájci vezetésekre mindig jött egy magyar találat is, de azért, mert hátrányban válogatottunk uralta a meccset és nagy nyomást tudott helyezni ellenfelére, aminek a végeredménye egy pár percen belüli egalizálás lett. Ezt a teljesítmény azonban nem tudtuk átmentetni, amikor egyenlően álltunk, így a győzelem elmaradt – de sajnos a döntetlen is, a vége 2-3.

Ezt követően, azonban az évet két győzelemmel zártuk a sorozatban: három nappal Svájcot követően Rigában a letteket (2-0), egy hónapra rá, pedig itthon Andorrát (4-0) múltuk felül. Ezeken a meccseken (Beleszámítva Svájcot) Szalai és a Pogon Szczecin szélső támadó középpályása Gyurcsó Ádám volt elemében: az előbbi négy, az utóbbi kettő gólt számolt ellenfeleire.

Két nappal később a svédeket vendégeltük meg, hogy elbúcsúztassuk Király Gábort és Juhász Rolandot, a meccs 0-2-vel ért véget és ezzel a 2016-os esztendőnk is.

 

Storck végnapjai: Csúfos vereségek gólok nélkül

1551434667-fewcpngsy_md.jpg"Auf wiedersehn" Storck elköszönt, de sokat köszönhettünk neki

A 2017-es esztendőnk március 25-én vette kezdetét egy újabb selejtezővel, az ellenfél Portugália volt, az eredmény, pedig 0-3. De talán az jóval fájóbb volt, hogy újabb oszlopos tagot vesztettünk el: Gera Zoltán is befejezte válogatott pályafutását. Ezt követően egy felkészülési mérkőzés következett júniusban, egy hasonló 0-3-al, Oroszország ellen, csak már otthoni környezetben… Ezt követte egy újabb selejtező és egy újabb gól nélküli meccs, egy újabb vereséggel, egy jóval fájdalmasabb ellenféltől: egy 76 ezer főt számoló nemzet legjobbjai, nevezetesen Andorra legyőzött minket.

A szövetségi kapitányra nagy nyomás neheződött, a szurkolók őt találták meg bűnbaknak, de Csányi Sándorral tárgyalva, végül a maradás mellett döntöttek a felek. A nyári szünetet követően Lettországot ismét sikerült megvernünk (3-1), majd itthon Portugáliát megszorongattuk, jól is játszottunk, de a győzelem elmaradt.

Egy hónappal később még két mérkőzése maradt a német szakembernek: egy csúfos 5-2-es vereség Svájc, illetve egy nagyon nehéz 1-0-ás győzelem Feröer ellen. Ezt követő napokban Bernd Storck beadta lemondását és távozott a szövetségi kapitányi posztjáról.

 

2018-as Világbajnoki-selejtező csoportunk végeredménye 

Hely.

Csapat

M

Gy

D

V

G+

G–

Gk

P

Továbbjutás

1.

Portugália

10

9

0

1

32

4

+28

27

Kijutott a Világbajnokságra

2.

Svájc

10

9

0

1

23

7

+16

27

Pótselejtező

3.

Magyarország

10

4

1

5

14

14

0

13

4.

Feröer-szigetek

10

2

3

5

4

16

−12

9

5.

Lettország

10

2

1

7

7

18

−11

7

6.

Andorra

10

1

1

8

2

23

−21

4

 

Repedések az úton, új szövetségi kapitány nyomában

leekens.jpgLeekens ahogy jött, úgy ment is: csupán 4 felkészülési mérkőzés erejéig volt kapitány

Novemberben két barátságos mérkőzés várt ránk az ideiglenes szövetségi kapitányunkkal , Storck volt segítőjével Szélesi Zoltánnal. A mérlegünk: 9-én 2-1-es vereség Luxemburgban és 1-0-ás győzelem a Groupama Arénában Costa Rica ellen. Ezzel pedig a 2017-es, az évtizedben talán legrosszabb év is lezárult.

Közben azonban az új, véglegesen kinevezett szövetségi kapitányunk is meglett, vagyis még október 30-án:  A 80-as 90-es években edzőként, illetve szövetségi kapitányként (Club Brugge, belga válogatott) sikereket, de manapság  a  munkahelyét évente váltogató belga, Georges személyében.  A szurkolók már az elejétől fogva kétkedve fogadták ezt a  döntést, amit ő nem is tudott megcáfolni, három vereség itthon (Kazahsztán, 2-3; Skócia 0-1; Ausztrália 1-2) és egy iksz vendégként (Fehéroroszország, 1-1). 2018 június 19-én, pedig el is köszöntek tőle kevesebbel több, mint fél évvel a kinevezése után.

Az ő helyére az országban közkedvelt (főleg a Honvéd szurkolók körében) és a posztra ezelőtt már  is bejelentkező  Marco Rossi-t nevezték ki. Ezzel pedig egy újabb hosszabb még befejezetlen éra veszi kezdetét!

 

Marco Rossi temperamentuma, és az elveszett fények

patkai_960px.jpgOt van!!! Pátkai-gól a horvátoknak

A 2018-as évet 6 mérkőzéssel zártuk, 6 Nemzetek Ligája mérkőzéssel. Ezzel az új sorozat, pedig pont nekünk a kiscsapatoknak nyújtott segítséget az Európa Bajnokságra való kijutásra. Mindegyik liga (A, B, C, D) csapatai esélyt kaphatnak majd a pótselejtezőben, de ehhez jól s kell természetesen végezni, mert akár az adott Liga-tól is búcsúzhatnak.  Mi a C betűjelű liga 2. csoportjában a finn, a görög és az észt csapattal mérkőzhettünk meg a minél jobb eredményekért.

Sorban az eredményeink: Finnország 1-0 Magyarország; Magyarország 2-1 Görögország; Görögország 1-0 Magyarország; Észtország 3-3 Magyarország; Magyarország 2-0 Észtország (itt az eltiltása miatt segítője Cosimu Inguscio ült a kispadon); Magyarország 2-0 Finnország. Ez, pedig azt jelentette a második helyet csíptük, nagy meglepetésre a finnekkel szemben alul, de a görögökkel szemben felül maradva.

 

A 2018-19-es Nemzetek Ligája csoportkörünk végeredménye

Hely.

Csapat

M

Gy

D

V

G+

G–

Gk

P

 

1.

 Finnország

6

4

0

2

5

3

+2

12

 

2.

 Magyarország

6

3

1

2

9

6

+3

10

3.

 Görögország

6

3

0

3

4

5

−1

9

4.

 Észtország

6

1

1

4

4

8

−4

4

 

2019-ben, pedig  jöttek az Eb selejtezők, ami miatt szintén nem sok idő jutott barátságos meccsekre (már csak azért sem, mert csupán egy évünk volt a 8 tétmérkőzésre), szám szerint kettő:  szeptember 5-én Montenegró ellen idegen környezetben (1-2) és az új Puskás Ferenc Stadion megnyitóján november 15-én Uruguay ellen ( szintén 1-2).

A selejtezőcsoportunk márciusban indult útjára, Szlovákia, Wales, Horvátország és Azerbajdzsán részvételével. Az utunk egy idegenbeli 2-0-val kezdődött, de ezt egy Horvátország elleni 2-1 követte, amit egy júniusi 3-1 (Azerbajdzsán) és egy 1-0 (Wales) biztosított abban, hogy teljes  nyugalommal élvezhessük a nyaralásunkat. (Még úgy is, hogy az olasz temperamentumáról híres kapitányunk eltiltása miatt Wales szintén a másodedzőnk, Cosimu Inguscio instrukcióira hallgathattunk „csupán”.)

Szeptemberben, azonban úgy tünt sötét felhők szálltak a válogatottunk felé: vereség a már említette barátságoson és  vereség itthon Szlovákia (1-2) ellen. Októberben egy Horvátország elleni 0-3, majd egy Azerbajdzsán elleni kiszenvedett 1-0 az utoljára első számú otthonunknak számító Groupamában.  November újra vereségekkel lett tarkítva, vereség Uruguay és egy kulcsfontosságú mérkőzésen Wales ellen (0-2), amivel eldőlt, hogy nem juthatunk ki a nyári tornára egyenesen a csoportkörből.

 

 A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportunknak végeredménye

Hely.

Csapat

M

Gy

D

V

G+

G–

Gk

P

Továbbjutás

1.

Horvátország

8

5

2

1

17

7

+10

17

Eb résztvevő

Eb résztvevő

2.

Wales

8

4

2

2

10

6

+4

14

3.

Szlovákia

8

4

1

3

13

11

+2

13

Pótselejtező

Pótselejtező

4.

Magyarország

8

4

0

4

8

11

−3

12

5.

Azerbajdzsán

8

0

1

7

5

18

−13

1

 

 

A felemelkedés, a forma romlás és akiket kaptunk ez idő alatt

szoboszlai1200_960px.jpgTürelem, türelem. A tehetség ott van, de fejben dől el minden, és erre ránk, szurkolókra is szüksége van

A 2016-os Eb-t követően Svájc ellen kitudtuk még mutatni foga fehérünket, de ez a korszak már a folyamatos lecsúszásról szólt: Visszavonult játékosok, tehetséges fiatalok hiánya, a taktikánk elévülése, amit már nem tudtunk úgy kivitelezni sem, és emelett ott volt még a hitünk elvesztése is, amit hiába próbáltunk megtartani, a rossz eredményeket nehéz volt elfelejteni.

Andorra és a második Svájc elleni mérkőzés után változás kellett, ami lassan de megjött. Közben, azonban Kazahsztán és Luxemburg ellen is elszenvedtünk kínos vereségeket. Ez a változtatás nem vált be, de a következő már igen: Marco Rossi. Vele látszólag új hit, erő, szív költözött a csapatba, és a temperamentumát (ezt inkább a hajtásban, a győzni akarásban érzékelhető) is sikerült megörökölnünk. 

A játékban is változás következett be: Inkább a kontrákra rendeződtünk be, a passzokat inkább az ellenfél térfelén próbáltuk adni, és ezeknek az átadásoknak a gyorsasága is "magasabb fokon égett", cél volt, hogy nyomást helyezzünk az ellenfélre. A lényeg a védekezz és támadj filozófiára épült. De volt egy nagy segítsége is kapitányunknak: WIli Orban. A német RB Leipzig középső hátvédje 2018 júliusában a magyar válogatottat választotta. A stabil védelem szinte már egyedül, vele meg is alakult: Bátran állítom, hogy nélküle fele annyira sem jutottunk volna. Erő, tapasztalat, tehetség, képesség, ezekben mindben kiemelkedett a többi védőink közül; mögötte, pedig ott volt klubtársa Gulácsi Péter is, akivel már nem kellett öszecsiszolódnia kommunikáció terén.

A megfelelő utánpótlás mindenesetre csak nem akart megjönni, mindössze egy játékos tudott a válogatott közelébe jutni: Szoboszlai Dominik. Ő már azóta alapemberünk is, egy nagy reménység, októberben tölti a 20. életévét és az osztrák Red Bull Salzburg egyik kezdőjátékosa (az utóbbi időszakban azonban kissé visszaesett a fomája, van olyan, amikor nem kezd, vagy éppen korábban lehozzák), ő lehet a jövő, csak ilyen fiatalon a technikai képességeknél fontosabb a "mentális képesség", pontosabban, hogy tudja ki ő, mire képes, maradjon két lábbal a földön és hogy elsősorban ne magáért játszon. Ezt kell megtanulnia jelenleg. 

Utánpótlással együtt, pedig Orban sérülése, a formahanyatlások és a látszólagos képesség különbségek kiütközése is vezettek ahhoz, hogy 2019 második felére valami megváltozott: A Nemzetek Ligáját nehezen kezdtük 2018-ban, de sikeresen fejeztük be, az Eb-selejtezőkön, pedig bizakodva vártuk a folytatást; ez a folytatás, pedig vereségekkel járt (Szlovákia, Horvátország, Wales) az év végére.

 

Halvány reményfolt vagy csúfos megbicsaklás?

Az utolsó mérkőzés előtt megvolt az esély a második helyre, de ahhoz győznünk kellett, mi pedig már eleve nem vagyunk olyan pengések, mint az év első felében, sőt még a legjobb és legfontosabb emberünk Wili Orban is kidőlt. A vereség nem is volt meglepő, de az már igen, hogy az mennyire sima volt. Mindenesetre van esély: A Nemzetek Ligája helyezésünk miatt pótselejtezőzhetünk először Bulgária ellen elvileg idegenben (nem tudni még, mert vizsgálódik az UEFA, hogy játékra alkalmas-e a pálya), aztán egy győzelem esetén otthon Románia vagy Izland ellen.

Mindenesetre ezt is inkább pesszimistán várhatjuk: Úgy néz ki nem számíthatunk sem WIli Orbanra, sem Nagy Ádámra.  De, mint tudjuk a remény hal meg utoljára, ha tudunk olyan csapatszellemben focizni mint 2015-16-ban, vagy olyan kitartással küzdeni, mint az év elején, akkor semmi sem lehetetlen.

 

 

 

Végső értékelés

 

2019 úgy fejeződött be, ahogy az évtizedünk kezdődött: egy kis gödörben. Erwin Koeman eredményeit, Egervári Sándor sikerrel korrigálta, sőt, hála a játékosaink nagyszerű formájának is, felvettük a verseny a nagyobb képességű nemzetekkel szemben. Csak ezt egy nagy bukfenc követte 2013-ban: kiöregedő, gyengébb képességű játékosok és a taktikánk teljes eredménytelensége a nagyok ellen nagy vereségekhez vezettek (Románia 0-3; Hollandia 1-8)

Ezt 2014-ben Pintér Attilának kisebb-nagyobb sikerrel sikerült egyenesbe hoznia, de végül nem ő volt a megfelelő a posztra. Őt követte Dárdai Pál, aki új filozófiát és új hitet hozott/adott a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt.  Az elképzeléseit utóda Bernd Storck is követte, és ennek is hála kijutottunk a 2016-os Európa bajnokságra, ahol három meglepetés eredmény (Ausztria 0-2 Magyarország; Izland 1-1 Magyarország; Magyarország 3-3 Portugália) után csoportelsőként a nyolcaddöntőben a belga (0-4) válogatott ellen búcsúztunk.

Ezt követően nem sikerült a formánkat átmenteni a Vb-selejtező sorozatra, de nehéz is lett volna, az utánpótlás hiányzott, két kulcsjátékos elköszönt, a taktika meg már nem tudott hová csiszolódni, sőt fokozatosan romlott, de  talán inkább a hit és szív az ami nem volt ott úgy a pályán, mint ezelőtt. A vége olyan lett, mint Egervári idején, kínos és egyben szomorú is, ha azt nézzük honnan csúsztunk le. Bernd Storck végül el is köszönt, mivel Andorra (0-1) és a Svájc (2-5) elleni mérkőzések után kiderült: Itt változásra van szükség, ez az elképzelés már nem biztos, hogy újra sikereket hozhat

2017-ben egy teljesen új elképzelés meg is lett, jött egy belga kapitány, aki rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkezik. Azonban ez a visszájára sült el, így gyors váltásra volt szükség.  2018 júniusába az ex-Honvéd edző Marco Rossi kapta meg a szövetségi kapitányi posztot és, mintha valamit visszakaptunk volna: Az akarást, a hajtást, a szép játékot, a szép gólokat. A Nemzetek Ligája összességében sikeresen be is fejeződött, amit a 2020-as Eb-selejtező követett, ahol először meglepetés csapatként a kijutásra is komoly esélyünk volt, csak ezt a forma visszaesés végül megakadályozta és  így már csak a pótselejtezőben bízhatunk.

Így ért véget a Magyar Válogatott 2010-es évtizede. Sikerekkel és sikertelenségekben is gazdag időszak volt ez, de olyan magasságokat elérni ilyen kerettel, mint a 2015-16-os időszakban értünk el megsüvegelendő teljesítmény, amit soha nem szabad elfelejtenünk, főleg, ha a jövő csapatát szeretnénk építeni. És egy valamit a világnak is bebizonyítottunk: Nem kellenek Ronaldo-k, Messi-k a jó eredményén eléréséért, csak csapategység, hit, szív, fegyelem és koncentráció. 

20160622magyar-valogatott-eb-foci-lyon4.jpgÚjabb évtized elé néz válogatottunk 

 

 

2016 és 2019 (december) közötti időszak FIFA-világranglista helyezéseink

 

év jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
2016 20. (945) 19. (945) 19. (951) 18. (925) 20. (886) 19. (915) 19. (915) 19. (915) 20. (913) 22. (891) 26. (826) 26. (826)
2017 26. (826) 27. (830) 27. (834) 31. (801) 31. (801) 33. (801) 57. (616) 56. (616) 59. (629) 53. (642) 53. (630) 53. (630)
2018 54. (630) 49. (630) 50. (630) 50. (604) 49. (604) 51. (612) 51. (612) 49. (1409) 55. (1400) 51. (1412) 51. (1412)
2019 52. (1412) 51. (1419) 42. (1442) 45.(1442) - - 50 (1430) -

 Zárójelben a pontok száma

 

 

 

Egy kis statisztika

 

Szövetségi kapitányaink az elmúlt évtizedben

 

                                                     M   G   D  V 
*Erwin Koeman 2008-2010        3     0   1   2                (összesen: 20  7  4  9)
Egervári Sándor 2010-13          32   16  8   8
Csábi József 2013                       1     1   0   0
Pintér Attila 2013-14                 5      2  1   2
Dárdai Pál 2014-15                         4  2  1
Bernd Storck 2015-17              25    8  7  10
Szélesi Zoltán 2017                       0  0   1
Georges Leekens 2017-18       4      0  1   3

Marco Rossi 2018-                  16     7  1    8

*: Csak az elmúlt évtizedes mérlege, mellette zárójelben a teljes, hároméves mérleg

 Jelmagyarázat: M: Mérkőzések száma; G: győzelem; D: döntetlen; V: vereség

 

 

 

 

Legtöbb válogatott szerepléssel rendelkező labdarúgóink az évtizedben

dzsudzask-balazs-tum_960px.jpg

 

Dzsudzsák Balázs 84 (2007-)

Szalai Ádám 60 (2009-)

Kádár Tamás 57 (2010-)

Elek Ákos 48 (2010-)

Juhász Roland 45 (2004-2016)

Priskin Tamás 39 (2005-)

Király Gábor 37 (1998-2016)

Németh Krisztián 37 (2010-)

Koman Vladimir 36 (2010-)

Lovrencsics Gergő 36 (2013-)

Nagy Ádám 36 (2015-)

Vanczák Vilmos 35 (2004-2015)

Gera Zoltán 34 (2002-2017)

Varga József 32 (2009-)

Gulácsi Péter 31 (2014-)

Lang Ádám 30 (2014-)

Pintér Ádám 29 (2010-)

Kleinheisler László 29 (2015-)

Guzmics Richárd 27 (2012-)

Nemanja Nikolics 27 (2013-2018)

Fiola Attila 27 (2014-)

Hajnal Tamás 26 (2004-2013)

Korcsmár Zsolt 26 (2011-)

Stieber Zoltán 26 (2011-)

Böde Dániel 25 (2013-)

Laczkó Zsolt 22 (2010-2013)

Korhut Mihály 22 (2014-)

Zárójelben, hogy mikortól-meddig volt válogatott, de a mellette lévő szám csak a játékos évtizedben játszott mérkőzéseit mutatja

 

A legtöbb gólt szerzett játékosaink az évtizedben

qmmktkpturbxy80ymi3nwy0nwfkm2u2yjq2otizngu3nwy2ntnjzju5os5qcgeslqmazkvnfwdndaatbc0dim0bwg.jpg

 

Szalai Ádám 21 gól

Dzsudzsák Balázs 20 gól

Priskin Tamás 10 gól

Rudolf Gergely 9 gól

Gera Zoltán 8 gól

Koman Vladimir 7 gól

Böde Dániel 5 gól

Nemanja Nikolics 5 gól

Vanczák Vilmos 4 gól

Németh Krisztián 4 gól

Szabics Imre 4 gól

Varga Roland 3 gól

Stieber Zoltán 3 gól

Hajnal Tamás 3 gól

Gyurcsó Ádám 3 gól

Willi Orban 3 gól

Guzmics Richárd 2 gól

Kleinheisler László 2 gól

Pátkai Máté 2 gól

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1715412882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása