Vélemény blog

Vélemény blog

SOROZATKRITIKA: Obi-Wan Kenobi 1-2. epizód (2022)

2022. május 29. - Tamastur

2022-ben végre azt is megtudhatjuk mit csinált a Csillagok háborúja univerzum legikonikusabb Jedi mestere a birodalom felemelkedése és az "új remény" eljövetele között. Obi-Wan mester megtört, a külvilágtól elszigetelt személyisége mindent megágyazhat egy komoly karakterdrámának, ami kiegészítheti és egyben új mélységeket is adhat az eddig ezzel a témakörrel ilyen szinten kevésbé foglalkozó franchise-nak.

16516968672755.jpg

 

A Disney stúdió a Lucasfilm 2012-es megvásárlása óta öt, kisebb-nagyobb visszhangot előidéző Star Wars-nagyjátékfilmet mutatott be a mozi közönségének. Ám mivel a visszhang inkább kisebb volt, a fejesek a kisképernyőn látták a nagyobb reményeket a franchise népszerűsítésére és a rajongók megtartására – vagy sajnos visszacsábítására.

Az élőszereplős fronton a 2019-ben indult és idén majd a 3. évadot is megélő, eddig meglepően pozitív fogadtatásban részesülő A Mandalóri nyitotta a sort. Ezt tavaly követte, Boba Fett – szintén -  a  Jedi Visszatér cselekményei utánra  fektetett története (Boba Fett könyve). Idén, pontosabban 2022. május 27-én pedig megérkezett a harmadik, az Obi-Wan Kenobi, amely a már öregedő címszereplő számkivetettségére és a múlttal való belső küzdelmeire hivatott fókuszálni.

---------

 

És erre megérte várni! Ugyan még nem tudjuk a végkimenetelt, de azt elmondhatjuk, hogy az 1-2. epizód alapján meglepően reménykeltő és láthatóan ambiciózus Deoborah Chow (Mr. Robot, Better Call Saul, A Mandalóri) rendezőnő, ez az összesen hat epizódra tervezett miniszériája. Amit nem mellesleg  teljes egészében ő vezényelt le.

A történet 10 évvel a Sith-ek bosszúja és a 66-os parancs kiadása után veszi kezdetét a jól ismert Tatooine bolygón. A már öregedő, megtépázott az erőtől magát teljesen elvágó, de még nem az Új reményben látott megfontoltabb és bölcsebb Obi Wan-t látjuk. Mintha még valami hiányozna ehhez a karakterfejlődéhez. Talán majd a sorozatban látottak lesz hozzá a kulcs?

93571f25-c8ed-42f9-9bba-e1b0938c7d07-uncle-owen-versus-obi-wan.jpg

Az irány erre ad következtetést. A múlt démonjaival küzdő és Luke-ot távolról felügyelő Ben karakterdrámája kellemesen autentikus és átélhető. Ewan McGregor játéka pedig ezen, igazából csak segít. A többi karakter is rendben van, de legtöbbeket még nem láttuk kiforrni, ahogy szinte még senkit sem, de a másik oldalon Reva-ban (Moses Ingram) is rejlik potenciál. A Főinquisitor (Rupert Friend) kicsit kevés játékidőt kapott, de talán őt sem lehet az igazán csalódást keltő szereplők közé sorolni. Csakúgy, mint a 2. epizódban feltűnő Haja Estree (Kumail Nanjiani) kissé idegesítő szélhámosát sem.

Az igazán kellemes jelenlét azonban a cselekmény katalizátora, a meglepetés gyermekszereplő (akinek kilétét nem szeretném felfedni), aki sok megmosolyogtató pillanattal ajándékoztatja meg a nézőt. Ő viszi el igazán a show-t, de Ben Kenobi drámája sem tolódik a hattérbe. Nagyszerű párosuk még biztosan sok vidám, bájos és megmosolyogtató pillanattal ajándékoztat meg minket, mint azt tették most is.

b4ljee9c9ebvwcasuoxqvv.jpg

Ami még igazán felüdülés volt – főleg az elmúlt pár Disney-féle Star Wars filmek árnyékában – hogy a környezet és a világ is az igazi Csillagok háborúja hangulatot árasztja, valahol az előzmény trilógia és az eredeti trilógia hű egybegyúrását  megteremtve. A két részben három bolygót is kicsit részletesebben pásztázhatunk a maguk hangulatával és megannyi különböző lényekkel, a Daiyu környezetét tekintve kicsit merítve Ridley Scott legendás Szárnyas fejvadászából.

Persze sok még a megválaszolatlan kérdés és pár karakter jövője is homályos. Pár kérdésre talán válasz nélkül is tudjuk a megfejtést ismerve az univerzumot,  (pl. Obi-Wan 2. epizód végi megdöbbentő felismerése), de a klasszikus-trilógia történéseit is szépen kiegészítheti és még vár is kiegészítésre egy-kettő. Reva, a Főinquisitor és Haja Estree sorsát pedig még kérdőjelek tarkítják, elvégre az inquisitor "vezér" szerepel a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban, ami pár évvel később játszódik, mint az Obi Wan Kenobi.

A nyitó két epizódot megtekintve meg kell állapítani, hogy nem tökéletes a sorozat, viszont nagy potenciál lakozik benne, hogy még nagyobb mélységet adjon a sorozatot összekötő két mozifilmnek. Eddig jó látni, amit látunk. Nemcsak Obi-Wan belső küzdelmét vagy a gyermekszereplő cukiságát, hanem Chung Chung-Hoon (Oldboy, A szobalány Uncharted) operatőri munkáját, a szép és hangulatos külsőket, amik a Tatooine-t vagy a bűnözőkkel teli Daiyu-t jelenítik meg vagy éppen pásztázzák. Várjuk a folytatást! 

Az epizódok megjelenési dátuma:

 

1-2. epizód: 2022. május 27. péntek

3. epizód: 2022. június 01. szerda

4. epizód: 2022. június 08. szerda

5. epizód: 2022. június 15. szerda

6. epizód: 2022. június 22. szerda

 

Értékelés

 


1. epizód: 

Egy lassan folyó karakterdráma, kevés párbeszéddel, de annál több arcrezdüléssel. Ewan McGregor elviszi a hátán a történetet, egy a Star Wars feelinget teljes mértékben megőrző, izgalmas, szépen fényképezett régi-új szereplőket felvonultató pilotepizódban.  

7,5/10

 

 

2. epizód: 

A folytatás szolid, de jól megkomponált akció jelenetekkel tarkított, a karakterdrámát kicsit háttérbe szorító a mester és gyermek összehangolódására fókuszáló aranyos, kedves, mégis megtartva a pilot mélységét és látványát egy feszült akció-drámát tár elénk. Talán csak az utolsó jelenetek válthatnak ki negatív reakciókat.

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2117842307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása