Vélemény blog

Vélemény blog

Ezeket nézhetjük februárban - Moziműsor

2020. február 02. - Tamastur

Februárban is lesznek olyan alkotások, amiért megéri várni, vagy legalábbis ígéretes munkának ígérkeznek. Az első héten Joker (volt) barátnője csábít minket a moziba, de két már külföldön sokat méltatott dráma is napvilágot lát Magyarországon (A búcsú; Sajnáljuk, nem találtuk otthon). Egy héttel később Sonic hívja a moziszékekhez a játékbarátokat (na meg persze a mozibarátokat), az utolsó két hét termése, pedig tartalmaz egy első látásra jónak ígérkező kalandfilmet Harrison Ford-dal, egy szigeten játszódó horror filmet és a Mephisto rendezőjének, Szabó Istvánnak új filmjét, ahol a főszerepet ismét az Oscar-díjas filmjének Hendrik Höfgen-jére, Klaus Maria Brandauer-re osztotta. De rajtuk kívül is lesz mit nézni. Nézzük a teljes kínálatot!

the-call-of-the-wild-2020-movie.jpg

 

 

Február 6-12

(Csütörtök-szerda)

 

 

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) (Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)

amerikai bűnügyi akció-kalandfilm (109 perc)  16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Cathy Yan

Főszereplők: Ewan McGregor, Jenelle McKee, Rosie Perez, Margot Robbie, Jurnee Smollett-Bell, Mary Elizabeth Winstead, Ali Wong

Harley Quinn (Margot Robbie) sosem volt jó kislány. Sem normális. De amióta Gotham legizgalmasabb nője szakított Jokerrel, megváltozott benne valami.

Feladja addigi magányát, és három nem kevésbé életveszélyes barátnőjével, Fekete Kanárival, Vadásznővel és Renee Montoyával indul újabb kalandokra. És amikor egy gonosz maffiavezér elrabol egy fiatal lányt, úgy dönt, társnőivel együtt kipróbálja, milyen érzés, ha egyszer a jó oldalon harcol. Hát, furcsa. Lehet, hogy nem is bírja így sokáig.

Jászberényi premier: 2020. február 13.

Rotten Tomatoes: 6,75 (328 kritikus értékelése alapján)

 

A nevek dala (The Song of Names)

kanadai-brit-német-magyar dráma (113 perc)  12

Rendező: François Girard

Főszereplők: Eddie Izzard, Catherine McCormack, Clive Owen, Tim Roth

Két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet az Oscar-díjra jelölt Tim Roth (Martin) és Clive Owen (Dovidl) főszereplésével. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, „A nevek dalával” végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást.

Jászberényi premier: 2020. február 13.

Rotten Tomatoes: 5,22 (48 kritikus értékelése alapján)

 

A búcsú (The Farewell)

amerikai-kínai dráma (100 perc)  12

Rendező: Lulu Wang

Főszereplők: Awkwafina, Hong Lu, X Mayo, Shuzhen Zhao

Billi még kisgyerekként költözött szüleivel New Yorkba, így ő maga sokkal inkább amerikainak vallja magát, míg szülei sokkal inkább a kínai hagyományokat követik, Kínában élő nagymamája pedig teljes mértékben a hagyományos kínai értékrendek szerint él. A kulturális különbségek akkor domborulnak ki igazán, amikor a nagymama súlyos beteg lesz és a családtagoknak dönteniük kell: elmondják neki a tragikus hírt vagy eltitkolják előle, had élvezze az utolsó heteket, amit a családdal tölthet.

Jászberényi premier: 2020. február 06.

Rotten Tomatoes: 8,56 (312 kritikus értékelése alapján)

 

Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You)

brit-francia-belga dráma (101 perc)  12 

Rendező: Ken Loach

Főszereplők: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Ross Brewster, Stephen Clegg

Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal és nehézségekkel küzd. A munkanélküli családfő egyéni vállalkozásba kezd, egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, s ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap, mint nap keményen dolgozik, a munkanapok hosszúak, és fárasztók, a határidők szorosak, nehezen tarthatók. Az elcsigázott Rick mindenáron próbál talpon maradni ebben az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben, miközben családját is kezdi elhanyagolni. Pedig idősgondozó felesége munkája is veszélybe kerül, amikor kénytelenek eladni az autóját, s kamasz fiuk lázadó természetével szemben is egyre tehetetlenebbek.

Jászberényi premier: 2020. február 13.

Rotten Tomatoes: 7,61 (85 kritikus értékelése alapján)

 

A feltaláló

magyar életrajzi dráma (120 perc)  12

Rendező: Gyöngyössy Bence

Főszereplők: Für Anikó, Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Seress Zoltán

Dr. Béres József laboratóriumi kutatóként a hatvanas évek végén felfedezte, hogy a növények számos betegségét az alapvető nyomelemek hiánya okozza, s ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz, azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék a népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. Börtönnel fenyegették, még bírósági eljárást is indítottak ellene kuruzslás vádjával, de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt a felfedezése mellett, és humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított.

Jászberényi premier: 2020. február 06.

 

The Doors: Break On Thru – A Celebration Of Ray Manzarek (Break on Thru: A Celebration of Ray Manzarek and The Doors)

amerikai dokumentumfilm (100 perc) 12

A „The Doors: Break On Thru – A Celebration Of Ray Manzarek” egy díjnyertes koncert-dokumentumfilm, amely a The Doors még élő tagjai, John Densmore és Robby Krieger által szervezett 2016-os Los Angeles-i Ray Manzarek-emlékkoncert felvételeit, a zenekartagok, pályatársak visszaemlékezéseit és ritka archív felvételeket, korabeli interjúkat felvonultatva tiszteleg a The Doors 2013-ban elhunyt legendás billentyűse előtt. A film világszerte csak egyetlen napon – Ray Manzarek születésnapján – február 12-én látható a mozikban.


 

 

Február 13-19

 

Sonic, a sündisznó (Sonic the Hedgehog) 

japán-amerikai-kanadai animációs családi akció-kaland-vígjáték fantasy sci-fi (100 perc) 12

Rendező: Jeff Fowler

Főszereplők: Jim Carrey, James Marsden, Neal McDonough, Adam Pally, Ben Schwartz, Tika Sumpter

Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz, ami ő maga sem ért teljesen. A saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, és egyetlen szabályt kell betartania: nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről. Ám ez nem könnyű feladat egy 15 évesnek, főleg ha az a 15 éves Sonic képességeivel és habitusával van megáldva. Így aztán nem kell hozzá sok, hogy felfedezze őt Tom, a szarkasztikus, ám áldott jó szívű kisvárosi zsaru. Ők ketten összeállnak, és egy hihetetlenül akciódús kalandba keverednek, miközben átszelik a fél világot úgy, hogy üldözi őket a mániákus Dr. Robotnyik és robotszerkentyűi...

Jászberényi premier: 2020. február 20.

Rotten Tomatoes: 5,79 (190 kritikus értékelése alapján)

 

A vágyak szigete (Fantasy Island)

amerikai misztikus kaland-horror-vígjáték fantasy (110 perc)  16

Rendező: Jeff Wadlow

Főszereplők: Portia Doubleday, Lucy Hale, Michael Peña, Maggie Q, Michael Rooker

Valahol a Csendes-óceán egy elhagyott részén egy különleges intézmény működik egy csodálatos szigeten. Az itt dolgozóknak csupán egy feladatuk van: hogy aki a szigetre jön, annak megvalósuljon élete legelérhetetlenebb, legcsodásabb, legmerészebb álma. Mindenki csupán egyetlen lehetőséget kap, de aki eljut ide, az nem marad ki abból, amire vágyik – nincs határ, nincs korlát, nincs szabály.

A szigetet egy titokzatos tudós vezeti, aki minden érkezőhöz egyformán kedves, ám végül, mindenkivel egyformán szigorú.

Jászberényi premier: 2020. február 27.

Rotten Tomatoes: 3,08 (72 kritikus értékelése alapján)

 

A boldogságvirág (Little Joe)

brit-osztrák-német dráma sci-fi (105 perc)  12

Rendező: Jessica Hausner

Főszereplők: Emily Beecham, Kit Connor, Kerry Fox, Ben Whishaw

Alice egyedülálló anyaként neveli fiát, míg csoportvezetőként dolgozik egy növénynemesítő cégnél. Éppen egy nagyon különleges virágon kísérleteznek, amely nemcsak szépsége, de jótékony hatása miatt is ragyogó bevételekkel kecsegtet a nemzetközi piacon. Ha megfelelő hőmérsékleten tartjuk, gondosan öntözzük és még beszélünk is hozzá, a virág képes boldoggá tenni a környezetét. A szabályokat megszegve Alice hazavisz egy példányt és fiának, Janónak ajándékozza. A növényt közösen Jancsikának keresztelik, ám ekkor még nem sejtik, hogy a növény illatának rejtélyes mellékhatásai is lehetnek.

Jászberényi premier: 2020. február 27.

Rotten Tomatoes: 6,29 (88 kritikus értékelése alapján)


 

Közel a horizonthoz (Dem Horizont so nah)

német romantikus dráma (109 perc)  16

Rendező: Tim Trachte

Főszereplők: Luise Befort, Jannik Schümann, Lena Vogt, Luna Wedler

Egy nagy szerelem romantikus története. Történet a bizalomról, bátorságról, fájdalomról, kétségekről, és az elengedés erejéről. Igaz történet. Jessica fiatal, nem szereti a bonyodalmakat, és sokat ígérő jövő vár rá. Amikor egyik este elmegy otthonról, nem sejti, hogy a nagy szerelmével fog találkozni. Nem sejti, hogy ez a találkozás az egész világképét meg fogja változtatni. És főleg azt nem sejti, hogy hamarosan élete legnehezebb döntése előtt fog állni… Történet egy olyan életről, amely derűlátás, remény és félelem között ingadozik. Nyitottan, őszintén és tág rálátással számol be a múlt eseményeiről, és közben nem egy tabutémát érint.

Jászberényi premier: 2020. február 13.

 

Ailo - Egy kis rénszarvas nagy utazása (Aïlo: Une odyssée en Laponie)

finn-francia családi kalandfilm (86 perc)

Az újszülött rénszarvas Aïlo küzdelme élete első évének kihívásaival, Lappföld lélegzetelállító tájain.

Jászberényi premier: 2020. február 13.

 

Tékasztorik 2

magyar romantikus vígjáték (96 perc)  16

Rendező: Czupi Kála, Martin Csaba

Főszereplők: Bihari Viktória, Csuja Imre, Elek Ferenc, Kamarás Iván

Viki az első részben megtalálta a szerelmet, de nem minden happy end tart örökké.

Feri félrelép, amit Viki nem bocsát meg. Egy másik fontos fordulópont is eljön az életében: a videótéka végleg bezár. Így nemcsak a magánéletét, hanem szakmai pályafutását is gatyába kell ráznia. A tékás történetekből blogolni kezd, amit játékfilmként is el tud képzelni, de valamiből meg is kellene élnie.

Mindent tudó barátnői folyamatosan igyekeznek megoldani az életét, és egy valamit jól csinálnak; bejuttatják Vikit egy menő reklámügynökséghez, ahol szövegíró lesz. Betoppan a siker és egy új munkatárs is, Szabi, aki miatt Viki feladja jelenlegi szerelmi kapcsolatát a somlóival. Elhatározza, hogy lefogy. De vajon erre van szüksége a kiszemelt férfinak?

 

 

 

Február 20-26

 

A vadon hívó szava (The Call of the Wild) 

amerikai családi kaland-dráma (105 perc)  6

Rendező: Chris Sanders

Főszereplők: Wes Brown, Harrison Ford, Karen Gillan, Dan Steven

A klasszikus irodalmi mű alapján készült A vadon hívó szava új életre kelti Buck történetét. Az imádnivaló kutya kényelmes városi élete fenekestül felfordul, amikor váratlanul messzire szakad kaliforniai otthonától, és az alaszkai Yukon terület zord vadonjában találja magát az 1890-es évek aranyláza idején. A postaszánt húzó kutyacsapat legújabb tagjaként – majd később vezéreként – Buck élete kalandját éli át, s végül megleli valódi helyét a világban, midőn a maga ura lesz.

Jászberényi premier: 2020. február 20.

Rotten Tomatoes: 5,98 (145 kritikus értékelése alapján)

  

Öngyilkos túra (Selvmordsturisten)

dán-norvég-német feliratos misztikus dráma (90 perc)  16

Rendező: Jonas Alexander Arnby

Főszereplők: Robert Aramayo, Kate Ashfield, Jan Bijvoet, Nikolaj Coster-Waldau, Tuva Novotny

Max biztosítási nyomozó, aki egy bizonyos Arthur nevezetű férfi eltűnését vizsgálja. A megbízás a világtól elzárt Aurora Hotelbe vezeti, amely az öngyilkosságra hajlamos embereknek igyekszik segítséget nyújtani különleges módszerekkel. Max hamarosan elkezdi megkérdőjelezni a körülötte lévő valóságot. Vajon az egyetlen kiút a halál?

Jászberényi premier: 2020. február 20.

 

A mennyországnak kell lennie  (It Must Be Heaven)

francia-qatari-német-kanadai-török-palesztin vígjáték (97 perc)  12

Rendező: Elia Suleiman

Főszereplők: Kareem Ghneim, George Khleifi, Tarik Kopty, Elia Suleiman

Elia menekül Palesztinából egy másik hazát keresve, csak hogy azt a Palesztinát találja meg újra, amit a háta mögött hagyott. Az új élet ígérete a vígjátéki hibák sorához vezet: Elia bárhová is utazik Párizstól New Yorkig, valami mindig a hazájára emlékezteti. A többszörös díjnyertes rendező, Elia Suleiman egy komikus identitás-kereső filmet forgatott a hovatartozásról, amelyben felteszi a legfontosabb kérdést: hol van az a hely, amit igazán otthonunknak mondhatunk?

Jászberényi premier: 2020. február 20.

Rotten Tomatoes: 7,81 (27 kritikus értékelése alapján)

 

Isten létezik, és Petrunijának hívják (Господ постои, името ѝ е Петрунија (Got exist, Her Name Is Petrunija))

belga-francia-horvát-szlovén-macedón dráma (100 perc)  16

Rendező: Teona Strugar Mitevska

Főszereplők: Suad Begovski, Labina Mitevska, Zorica Nusheva, Stefan Vujisic

A harmincas éveiben járó Petrunija a szüleivel él egy észak-macedóniai kisvárosban. Történészdiplomája miatt minden munkához túlképzett: se állása, se párkapcsolata. Petrunija azonban nem csügged, és nagy energiával és kitartással keresi az útját. Egy téli napon véletlenül egy vallási rituálé közepébe csöppen a folyóparton: a pap egy keresztet dob a jeges vízbe, és férfiak százai ugranak utána, míg a nők csak távolabbról figyelhetik az eseményeket. Petrunija azonban hirtelen ötlettől vezérelve az úszók közé veti magát, és ő lesz az, aki felhozza a vízbe merült keresztet. A férfiak serege azonnal dühödten fordul ellene, de a nő nem adja vissza a trófeát. A szokatlan esemény nyomán az egész város felbolydul, és a hagyományokkal dacoló Petrunija az indulatok kereszttüzébe kerül. Pópák és rendőrök fordulnak ellene, mögöttük a dühöngő tömeggel, a nő azonban keményen állja a sarat…

Jászberényi premier: 2020. február 20.

Rotten Tomatoes: 6,67 (13 kritikus értékelése alapján)

 

Az ellenállók (Wasp Network)

belga-francia-spanyol thriller (123 perc)  16

Rendező: Olivier Assayas

Főszereplők: Adria Arjona, Penélope Cruz, Ana de Armas, Edgar Ramirez

Öt kubai politikai fogoly története, akiket az Egyesült Államok csukott börtönbe az 1990-es évek végén kémkedés és gyilkosság vádjával.

 

 

 

Február 27. - március 4.

 

A láthatatlan ember (The Invisible Man)

ausztráliai-amerikai horror-sci-fi thriller (125 perc)  16

Rendező: Leigh Whannell

Főszereplők: Johnny Depp, Aldis Hodge, Oliver Jackson-Cohen, Elisabeth Moss, Storm Reid

Amit nem látsz, az nem árthat neked.

Az Emmy-díjas Elisabeth Moss (Mi, A szolgálólány meséje) a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.

Cecilia Kass egy erőszakos kapcsolat csapdájában vergődik egy gazdag és briliáns tudóssal, de egyszer csak úgy dönt, hogy megszökik éjnek évadján, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya.

Ám amikor Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja, Cecilia arra gyanakszik, hogy férje halála csak színjáték volt. Amikor a hátborzongató események sora halálos fordulatot vesz, és szerettei életét veszélyezteti, Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát...

Jászberényi premier: 2020. március 05.

Rotten Tomatoes: 7,58 (92 kritikus értékelése alapján)

 

Sötét vizeken (Dark Waters)

amerikai életrajzi történelmi dráma thriller (126 perc)  12

Rendező: Todd Haynes

Főszereplők: William Jackson Harper, Anne Hathaway, Bill Pullman, Tim Robbins, Mark Ruffalo

Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. A világ egyik legnagyobb vegyi gyára ellen vívott jogi küzdelem tétje, hogy a számos rejtélyes megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedeken át tartó ivóvíz-szennyezés ténye napvilágra kerüljön. Az ügyvéd az igazság kiderítése érdekében kockára tesz mindent, a karrierjét, a családja és a saját biztonságát is.

Rotten Tomatoes: 7,28 (146 kritikus értékelése alapján)

 


A hegyek szigete (La Gomera)

román-francia-német-svéd bűnügyi vígjáték (97 perc)  16

Rendező: Corneliu Porumboiu

Főszereplők: Vlad Ivanov, Rodica Lazăr, Catrinel Marlon, Agustí Villaronga

A gyönyörű Gilda mindent bevetve megkörnyékezi a korrupt rendőrt, Cristit (Vlad Ivanov - Napszállta), hogy segítsen férje, a Bukarestben letartóztatott, kétes hírű üzletember, Zsolt megszöktetésében. Gildát nem kizárólag a szerelem hajtja: Zsolt ugyanis az egyetlen, aki tudja, hol van elrejtve egy korábbi balhé több milliós zsákmánya. A további tagokkal bővülő csapat tagjai senkiben, így egymásban sem bízhatnak, és az is nyilvánvaló, hogy lehallgatják őket. A modern technikai eszközöket hátrahagyva a Kanári-szigetekre utaznak, hogy a helyi ősi füttynyelvet elsajátítva üzenhessenek egymásnak a gondosan megtervezett akció során, remélhetőleg túljárva az őket üldöző felügyelőnő eszén.

Jászberényi premier: 2020. február 27.

Rotten Tomatoes: 7,23 (47 kritikus értékelése alapján)

 

Zárójelentés

magyar dráma (90 perc)  12

Rendező: Szabó István

Főszereplők: Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Kerekes Éva, Stohl András, Udvaros Dorottya

Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni.

A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

Jászberényi premier: 2020. február 27.

 

When Mom Is Away (10 giorni senza mamma)

olasz vígjáték (94 perc)

Rendező: Alessandro Genovesi

Főszereplők: Angelica Elli, Valentina Lodovini, Fabio De Luigi, Bianca Usai

Mi történik, ha egy anyuka, aki eddig állandóan szemmel tartotta három gyermekét, most tíz teljes napra elutazik, és az apukára hárul a felelősség, aki eddig szinte nem is láttak?

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7115449808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása