Vélemény blog

Vélemény blog

Cserebogarak - motiváció, kitartás és remény olimpikonjaink példáin keresztül

2021. augusztus 05. - Tamastur

B. Nagy Ervin rendező és Janovics Zoltán producer kissé hosszas huzavona után 2016-ban elkészítette az első epizódot a Cserebogarak-ból, egy animációs rövidfilm sorozatból, amely olimpikonjaink életén keresztül beszél gyermeki és felnőtt nyelven is, inspirációs példát állítva az előbbiek, pozitivitásának köszönhetően pedig kedves nosztalgiát szolgáltatni az utóbbiak számára.

maxresdefault_2_3.jpg

 

 

B. Nagy Ervin a sorozat inspirációjaként egy 2000-ben készült dokumentumfilmet jelöl meg a Filmvilággal készült interjújában (2021. júliusi szám). Az Egerszegi Krisztinát középpontba állító film az ötszörös olimpia aranyérmes úszónőnk felkészülését és az ott követelt, illetve nyújtott kemény munkát is körüljárja. És ez a rész, ami arra ösztökélte az akkor, diplomafilmjén dolgozó ambiciózus fiút, hogy megteremtsen egy egyedi animációs szériát, ami tényszerű, életrajzi szempontból pontos, plusz ami az élsportolók életének abba a szakaszába enged betekintést, amit mi kívülállók nem láthatunk, illetve élhetjük át. Mindezt legendás olimpiai bajnokaink történetén keresztül.

Az első epizód alanyának nem is választhatott mást mint "Egérkét", vagyis azt, aki inspirálta őt még 2011-ben. Az "Egér", azonban kicsit később 2014-ben kapott szabad utat, amikor is Janovics Zoltán producerével 2-3 év munka után a nyáron beadták rá a pályázatot és az év végén támogatást is nyertek rá, pontosan 7 462 500 Ft-ot. A kész bő 8 perces alkotás 2016-ban került fel az internetre. Ezt követően évente vagy eddig egy esetben kétévente jött ki egy-egy újabb epizódocska (Kárpáti, A Polgár lányok, Papp Laci) és még készülőben van egy pár, a terv összesen 13 rész, amely mind-mind más sportágat állít a fókuszba azok legkiemelkedőbb magyarországi képviselőivel. Legközelebb, ha minden rendben alakul Balczó Andrást láthatjuk viszont ebben az animációs világban.

 

 Egér (2016)

 

Az első állomás Egerszegi Krisztina gyermekkorába enged betekintést, a kemény munka és a bizonyítási vággyal tűzdelt karrier kezdetébe. A pár percben nemcsak visszakapunk kicsit a tv előtt bennünk lévő olimpiai lázból és az országunk úszómúltjából, de inspiratív, játékos is képes lenni, pozitív üzenetekkel megajándékozva a nézőket. Szerencsére az Egér  nem egy gyermetegen buta vagy egy magát túl komolyan venni akaró darab. Elsősorban gyermeki, és tiszteli is a korosztályt, de úgy szintén a felnőtteket sem felejti el és képes őket is tanítgatni egy szemernyit.

A főszereplő: Egerszegi Krisztina ( Úszás): 5 olimpiai aranyérem (1988, 1992-ben három, 1996), 1 ezüstérem, 2 bronzérem 

 

Kárpáti (2018)

 

Kárpáti Rudolf vívó olimpikonunk történetének felépítése megegyezik Egerszegiével, mivel itt is a gyermekkor kapja a kitüntetett szerepet és csak a befejezés idézi meg valamilyen formában a felnőttkort, vele együtt pedig az olimpiát. De meg kell jegyeznünk, hogy ez úgy szintén igaz lesz a másik két darabra is. Ezért is uralkodó állandóan a gyermeki stílus és naivitás, ami végül a főszereplőket még korán, serdülőkoruk kezdetén vagy tinédzserkorukban  a felnőtt viselkedésre, felfogásra ösztökéli. Ennek következtében helyet kapnak az egyes epizódokban komolyabb és súlyosabb mondatok/jelenetek is. A Kárpáti viszont kissé önismétlő, de kreatív, önálló kisfilmként jól ellehet rajta szórakozni és a bája is vonzó, viszont valami hiányzik belőle, ami a többiekben meg van: Kicsit többet is mondanak és/vagy súlyosabbak.

A főszereplő: Kárpáti Rudolf (Kardvívó): 6-szoros olimpiai bajnok - 1948, 1952, 1956, 1960 (utóbbi két esztendőben csapatban is diadalmaskodott

 

A Polgár lányok (2019)

 

A vizuális megvalósításról még nem beszéltem.. Ha nem is annyira költséges, mégis szép és bájos. Hatásosan tükrözi azt, amiről szólni szeretne, besegítve az azonosulásba és a jelenetek megértésébe. Tehát én a nagyon kifejező jelzőt használnám rá. A harmadik állomás már a sakkban országos és világhírnevet szerzett Polgár lányok története, akik a férfiak uralta világban , valamint sportágban (sakk) próbálják bebizonyítani, hogy a nők is képesek a saját lábukon megélni: Képesek lehetnek jobban kezelni a feszültséget, esetleg lehetnek intelligensebbek, mint az erősebb nem tagjai. A Polgár lányok egy olyan állomása a sorozatnak, ami  mélyebb társadalmi problémákkal foglalkozik, mint két előde, ezért az újdonság erejével is tud hatni.

A főszereplő: Polgár Judit (Sakk): 5 sakkolimpiai aranyérem (1988-ban háromszor, 1990-ben kétszer), 2 ezüstérem, 2 bronzérem 

 

Papp Laci (2020)

 

A Papp Laci a legszomorúbb az eddig mind közül. A hánytatott, szegény sor, a környezetünknek való bizonyítás és a jó cselekedetek fontosságának kérdését is érinti, de ennél meglepőbb, hogy a halál témája is megjelenik, méghozzá eléggé fajsúlyos formába csomagolva. Ha a jövőben is hasonló lelkesedéssel állnak hozzá az alkotók a témához, illetve az adott alanyokhoz, bízhatunk a megfelelő minőségben, ami a Papp Laci esetében egy bájos-szomorú történetet jelent, ami a befejezésével a reményt képes ábrázolni és a kitartás fontosságát hirdetni egy szorongó helyzetekbe kerülő. bizonyítási vággyal küszködő fiatal életén keresztül.

A főszereplő: Papp László (Ökölvívás): 3-szoros olimpiai bajnok - 1948 (középsúly), 1952 (nagyváltósúly), 1956 (nagyváltósúly)

 

Közös pontok

 

A karakterek kitartása, munkamorálja és elhivatottsága mind az eddigi négy részt összefűzi egymással. Ezzel két dolgot mutatnak meg, illetve fejeznek ki az alkotók: Először is a már említett "Mily nehézségek rejlenek az olimpiai címek és elismerések mögött" alapmotivációt, és mellett a második pontban még érezhetően felsejlik egy cél is, vagyis hogy utat mutassanak a fiataloknak, esetleg feltüzelje őket a kedvező, elérhető jövőjük irányába. De a remény is egy fontos adaléka, nemcsak a Papp Lacinak, hanem az összes élettörténetnek, aminek beteljesüléséhez elengedhetetlen a küzdelem és a kemény munka. Az idősebb korosztály is akár beleszerethet a benne lapuló kis nosztalgiája miatt, megidézve a gyermekkort/korukat, amiből talán egy kis erőt is tudnak meríteni a mindennapokra. 

 

Értékelés:

 

A Cserebogarak már elkészült 4 epizódja egy kifejező animációval rendelkező és ennek hatásának is betudhatóan bájos 7-8 perces külön történetecskék összessége, amiket ugyan érezhetünk önismétlőnek mégis szerethető és bájos környezete, karaktereivel együtt könnyen bír motivációval, de mint múltidézésként nézve is képes pozitív emlékeket felébreszteni bennünk. Hiánypótló és tanulságos életutak nagy bajnokainkról!

7/10

 

 

A készülőben lévő projektek: Ötödik epizód: Balczó András (Öttusa), Kemény Dénes (Vízilabda), Grosics Gyula (Labdarúgás), Kozák Danuta és Szabó Gabriella (Kajak-kenu), Keleti Ágnes (Torna), Liu Shaolin Sándor és Shaoang (Rövidpályás gyorskorcsolya), Igaly Diána (Sportlövészet), Talmácsi Gábor (Gyorsasági motorsport), Besenyei Péter (Műrepülés).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3616628266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása