Vélemény blog

Vélemény blog

Miért fontos a szeretet?

2020. december 30. - Tamastur

A szeretet érzését mindenki ismeri. Mindannyiónknak szüksége van rá. Vannak, akik a hiányukban mások lelki bántalmazására vetemednek, a "nagyfiút" /a "menő csajszit" játsszák, de vannak olyanok akik inkább a négy fal mögé bújnak és a magányba menekülnek. Azonban, ha szeretni így is képesek vagyunk, vagy azt a másik irányába sugározni, kigyógyulhatunk és megtalálhatjuk önazonosságunkat, csak úgy mint a másik fél. 

cselekvo-szeretet-sziv.jpg

 

 

A szeretet gyógyít

A szeretet számtalan helyzetben segítséget tud nyújtani. Elsősorban a másik számára. A segítségre szorultakon, a betegeken, a gyerekek fejlődésében nélkülözhetetlen, de a felnőttek is ugyanúgy igénylik ezt az érzést. Odafigyelés, tisztelet, kedves gesztusok (pl. helyünk átadása a buszon, előre engedni valakit az ajtónál), egy mosoly mind-mind élettel tölthetik meg a másik napját, esetleg segíthetnek az önazonosságuk megtalálásában, a pozitív gondolkodás kialakulásában, valamint a kapcsolatok fejlődésében és az idilli légkör megteremtésében.

 

Többé válunk általa

Nem beszélve arról, hogy mi is rengeteget kamatoztatunk belőle! Szeretni sokszor nagyon nehéz. Le kell rombolnunk hozzá falakat, meg kell bocsátani a másiknak, el kell fogadnunk adott helyzeteket. Sokszor meghátrálunk és inkább haragban vagy netalán gyűlöletben élünk a másik társunkkal egész életünk végéig, vagy éppen egy adott ideig, de ennek a befejeztét nem a mi erőfeszítésünk hozta meg, csak úgymond sodródott az árral. 

Ha szeretet van bennünk akkor viszont eltökéltebben döntünk, bátorságot "kapunk" és segít a barátok szerzésében, a kapcsolatok fenntartásában is: A vita nagyobb eséllyel ér véget békével vagy esetleg olyan megoldással, ami mégis megbánás nélküli  megnyugvást tud okozni a lelkünknek.

getty_536615329_342826.jpg

Elismerem, rengetegszer nem olyan egyszerű a dolgunk, a harag megérdemelt, a másik elkövethetett egy számunkra nagyon nagy fájdalmat vagy valamiben hátrányt jelentő cselekedetet. Azonban mindig fontos mérlegelni! Milyen kapcsolatunk volt vele/velük ezelőtt, mennyit jelentett számunkra, mi a harag/vita oka, mi hogyan viselkedtünk, van-e esetleg hibánk. Nem szabad, hogy makacsságunk és haragunk elhomályosítsa az igazságot. Nézzük meg mennyire éri meg az egész.

Na de kicsit elsiklottunk, hogy jön ide a szeretet? A szeretetünk ezekben a helyzetekben is segítséget nyújt. Bármennyire is bántott meg minket valaki, sértette meg az önérzetünket, ha nem ezt nézzük, hanem a másik reakcióit is megértéssel fogadjuk, a szituáció mögé nézünk és azt vesszük figyelembe mennyi, illetve milyen fajta és milyen szintű érzések fűznek a másik fél irányába, akkor nyitottabb szemmel tudjuk kezelni a helyzetet. Ez pedig nyugodtságot táplál belénk és előhozza az igaz, a haragunk mögé bújtatott érzéseinket.

 

Hosszabbtávon kiegyensúlyozottabbak és boldogabbá válunk

Azonban ezt nem csak ilyen éles helyzetekben lehet eltanulni. Bármennyire furcsa, de gyakorolni is lehet a szeretetet. Az előbb felvázolt módszerrel, vagy az empátiánk növelésével, esetleg ismeretünk bővítésével. Ezekkel olyan tapasztalatokra teszünk szert, ami jobban megismerteti velünk a másik félt társadalmi-szociális helyzetével, kultúrájával, szokásaival és egyéb betegségéveivel, életüket hátráltató tényezőjükkel. Már az ilyen fajta érdeklődés is a szeretet megnyilvánulása, hiszen a másikkal szeretnénk törődni, jobban belelátni egy ember, egy nagyobb csoport életébe, nyitottabbak lenni, ezeket pedig nem hatja át semmilyen rossz indulat vagy negatív érdek.

Hosszabbtávon a megértésünk segít majd abban, hogy jobban tudjunk szeretni másokat, a pozitív érzések pedig a mi boldogságunkat is elősegíti. Egy, a másik felé intézett kedves gesztus vagy mosoly minket is csupa örömmel fog eltölteni, főleg ha látjuk, hogy a másiknak is boldogságot okoztunk. A személyiségünk ezzel együtt képes lesz a fejlődésre is. A szeretet bátrabbá, önállóbbá képes tenni - mármint az egészséges önállóságra, és nem a lázadás szerű önállóságra (A kettő között van különbség, mert a lázadást már nem feltétlenül a szeretet, hanem saját magunk, legtöbbször fejetlen érdeke hatja át).

f07a32f687916d986ef0cca98ca300b73d-23-its-a-wonderful-life_rsocial_w1200.jpg

A filmvásznon is jelen van az önzetlen szeretet: A legendás James Stewart megmutatta, a legnagyobb fájdalom közepette sem szabad cserben hagyni a szeretteinket. (kép Az élet csodaszép című filmből)

A vitás helyzetekben is körültekintőbbé, bölcsebbé válunk, a végén akár feláldozni is képessé válunk és olyan tetteket végrehajtani, amire eddig nem volt bátorságunk megtenni. A másiknak pedig olyat ajándékozunk, amire igazán vágyik: Az önzetlen törődést és az igaz, szívből jövő szeretetet. Ajándékot mi is kapunk: A társunk boldogságát, amiben tettünk szépsége rejlik.

Hamis szeretet - igaz szeretet

Lehet igaz és lehet hamis érzelmeket is kiváltani, illetve adni. A szeretet mindig önzetlen és a másikat segíti. Nem szeretet az, ha megjátsszuk a kedvességet, de abban nincs semmi szív, csak valamit el szeretnénk vele érni, ami nekünk kedvező. Nem szeretet az, ha azért barátkozunk valakivel, mert menő vagy mert valamije van, ami a mi életünkből hiányzik, Ez csak minket elégít ki. Igaz szeretet az, ha önzetlenül, a másik érdekét szem előtt tartva, a miénket háttérbe szorítva hozunk döntéseket, vagy érdeklődést mutatunk az irányába úgy, hogy nem csak egy érdekünk diktálja (pl. jobbnak nézzek ki mások előtt) esetleg feláldozunk egy számunkra fontos dolgot (esetleg eseményt), csak azért hogy ő boldog lehessen.

 

 

Filmek a témában:

Az élet szép (1997) Rendező: Roberto Benigni 

Az élet csodaszép (1946) Rendező: Frank Capra

Szerelem (1971) Rendező: Makk Károly

Szerelem (2012) Rendező: Michael Haneke

A tenger dala (2014) Rendező: Tomm Moore

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9016350418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása