Vélemény blog

Vélemény blog

Hogyan fejleszd személyiségedet

2022. december 24. - Tamastur

Az életünk során rengeteg kényelmetlen, feszült, felkészülést igénylő szituációba kerülünk. Ezekből az élethelyzetekből, konfliktusokból nem mindig jövünk ki sikeresen. A pozitív végkifejlet eléréséhez azonban döntő fontosságúak vagyunk mi magunk, pontosabban az hogy milyen a személyiségünk, milyen tulajdonságokat és ismereteket sajátítottunk el életünk során. Ezt formálja a családi hátterünk, az iskolai közösségünk, a munkahelyi környezetünk, a baráti körünk, de egy aprányinak gondolt szituáció, párbeszéd is. Még fontosabb, hogy mi magunk is tudjuk és akarjuk is formálni a belsőnket.  De hogyan is tegyük? Sokszor nehéz nekiindulni, de itt van néhány tanács a kezdéshez, amiket még olykor a legjobb, legtökéletesebbnek gondolt emberek is képesek elfelejteni.

pexels-photo-712413-1500x800.jpeg

  

 

Fejezd ki az érzelmeidet!

onszeretet-3.pngRengeteg kapcsolatban azért vannak problémák, mert nem tudunk emócionálisan őszinték lenni a másikhoz. Sokan az őszinteséget elintézik azzal, hogy kiadják a magukban felgyülemlett feszültséget és leszidják a másikat, esetleg a másik viccesnek szánt leócsárlását titulálják annak. Azonban az igaz érzelmeink mindig megbújnak ezek mögött a cselekedetek mögött, csak nem vagyunk elég bátrak kifejezni azokat. Sőt még mi magunk is csak ritkán látjuk tisztán és esetleg csak egy pofon világít rá az igazságra, ha rá világít egyáltalán valamikor.

Mert az igaz érzelmeink mindig az indulataink mögött lapulnak: Ha haragszol, előjön a düh, ilyenkor próbáljunk gondolkozni. Ezek káros érzelmek, ha lenyugszunk nem ezt érezzük, majd megbánjuk amit tettünk és az is lehet hogy már csak nehezen hozhatjuk rendbe az okozott problémát. Persze ilyenkor is még segíthet, ha az igaz érzelmeinket hozzuk felszínre, mégis már a legelső alkalommal meggondoltan kell megnyilvánulnunk.

  

Beszélj az érzelmeidről és az érzéseidről!

3-tudomanyos-modszer-arra-hogy-konnyen-beszelgetest-kezdemenyezz-egy-uj-tarsasagban.jpgLegyél bátor és nyílt, merj beszélni az érzelmeidről és az érzéseidről. Az emberek is jobban szeretik az őszinte, az érzelmeiket kifejezni és arról beszélni is képes társaikat. A lányoknál ez főleg plusz pont. Az őszinteség, a bűntudatunk kifejezése és a hibánk beismerése emberibbé és megbízhatóbbá tesz minket. A lányok ezt nagyon fontosnak tartják. Sőt, barátokat is könnyebben szerzünk ezáltal. Ezzel azt éreztetjük, hogy számít a másik, bízunk benne. De mindig figyeljünk az érzéseinkre is. Néha gondolkodjunk is mellette, mert van mikor zavarosak ezek a lelki "üzeneteink", amik a tisztán látásunkat is elhomályosíthatják.

Ha negatív ez az érzés a másikkal kapcsolatban akkor is. Persze nem a már "klasszikus" leszidom ahogy csak tudom a másikat módon, hanem szofisztikáltan, átgondoltan és udvariasan, indulat nélkül, azzal a céllal, hogy lehetőleg a probléma megoldódjon. A vitában sem elfogult legyél, próbáld az igazi megoldás irányába és nem a saját magadnak jó, kedvező végkifejlet felé vezetni a beszélgetést.

 

Légy közvetlenebb, merj beszélgetni a másikkal!

barati-tarsasag-nevet-szorakozik.jpgEgy idegen környezetben, esetleg új munkahelyen kezdeményezz beszélgetést, ismerd meg a másikat. Új tapasztalatokat szerezhetsz, új ismereteket sajátíthatsz el. A társaságban előjövő, bennünk lappangó félelmeinket, szorongásainkat próbáljunk elnyomni, ne idegeskedjünk feleslegesen. Sokszor a gondolataink nem a valóságot tükrözik. Egy kedves személyiség a te életedre is pozitív hatással lehet, és lesz is ha közelebb engeded magadhoz. 

De a nonverbális jelek és a metakommunikáció is sokat segíthet. A miénk és társunké egyaránt. Ezek elárulhatják, hogy lehet  a másik is például társaságban szorongó vagy éppen egy érzékeny lélek. Nem csak neked vannak gyengeségeid, nekik is vannak, egyenrangú partner vagy, ne félj beszélgetést kezdeményezni vele! 

 
Mindig törekedj a bátorságra!

34113585_2612203_25e1951873dc978d28665f24dfa264aa_wm.jpgMeg tudom, meg fogom csinálni! Próbálj ne halasztani semmit későbbre, főleg ne próbálj elkerülni! Még az olyan minket hátráltató, de első látásra jelentéktelennek tűnő esetek alól se tegyünk kivételt, mint például egy ártatlan üzenet elküldése, ami nekünk kedvező hatással lenne, csak éppen a félelmeink tartanak vissza annak megírásától, továbbításától. 

Mindig próbáld összeszedni bátorságodat! Cselekedd meg amit úgy érzel hogy az adott helyzetben meg kell!. Ez erőt ad neked és magabiztossággal ajándékoz meg! Kezdheted kis dolgokkal, mert az önbizalmad növelésével a nagyobb dolgokhoz is megjön az erőd, az energiád. Ezzel az önismereted is előrelépésen megy keresztül. racionálisan, homályoktól mentesen látod majd magad és környezeted.

 

Amit később megbánnál, azt sohase halaszd el!

 

Bevallom, hogy ezt a Hollywoodi filmgyártás egyik legnagyobb filmremekéből, a Kertész Mihály idén 80 éves Casablancájából tanultam.

Számtalan esetben nem merünk megtenni valamit, legyen az kis dolog vagy nagy dolog (ezt döntően a mi nézőpontunk határozza meg) mert félünk például a társaságunk, a barátaink véleményétől. De fontos arra is gondolnunk, hogy mi van akkor, ha amit nem teszek meg - és úgy gondolom, hogy kedves a másiknak, esetleg fontos a számomra -  azt valamikor bánni fogom? Még manapság is beleesek ebbe a hibába, mégis ha sikerül a gondolatunkba merülni és tisztán látni, akkor látjuk mit fogunk érezni később. Ebből pedig rájövünk, hogy még most cselekednem kell!

 

Próbáld irányítani félelmeidet, szorongásaidat!

11927.jpgFélelmeinket nehéz irányítani, de sokszor észrevenni logikusságát és racionalitását is megterhelő. Rengetegszer nem csak úgy tudom és kész! Több alkalommal is erős, igaznak tűnő félelmet érzünk egy szituációban, pedig nincs is mitől félni igazán. Stresszhelyzetekben adjunk egy kis szünetet magunknak, nyugtassuk lelkünket pozitív szavakkal, esetleg meredjünk kicsit gondolatainkba és mérlegeljük a helyzetet. Lehet a negatív gondolatainkat csak szorongásaink, azt pedig idegességünk indukálja.

Mert fontos tudni hogy elsősorban a szorongás tévesztheti meg elménket. Ez az érzelmeinket és gondolkodásunkat is úgymond megfojthatja. Főleg hosszabb távon. Rengeteg szituációban előtörhet mégis egy kis nyugalom, pozitív gondolataink előnyben részesítése csökkenti negatív hatását. 

 

Próbálj felülemelkedni, majd tanulni a negatív kritikákból!

 

Az életünkben rengeteg negatív, bíráló kritikával találkozunk. Ez lehet jogtalan és fájó, de lehet jogos és fájó is. Ezeken a fájdalmakon azonban fontos valamiféleképpen felülemelkednünk. Először gondolkodjunk el, hogy valóban jogos vagy jogtalan volt a negatív kritika.

Ha jogtalan, csak például  dühből leszidtak, próbáljunk meg ne stresszelni rajta, a nem odaillő hangnem mindig a másikat minősíti. Vagy egy hatásos reakció lehet a példamutatás. Ne legyél gonoszkodó, cinikus, hanem mutasd meg hogy meg tudod csinálni! Ha jogos a kritika akkor se gyötörjön sokáig, egyenes háttal folytasd a munkát! De persze fontos a bocsánatkérés is. Ez minket is jobb színbe tüntet fel és segít a bűntudatunk legyőzésében, önismeretünk javításában.



Filmek a témában
 

 

Az élet csodaszép (1946): A szeretet, a törődés ereje mindenkit boldoggá és fontossá tesz, George Bailey pedig minket.

Legénylakás (1960): A kedvesség, a nyitottság, az őszinteség nem csak a másikat, minket is segít. Jack Lemmon karaktere sokak számára példával szolgálhat.

Ne bántsátok a feketerigót! (1962):  Légy bátor, állj ki az igazság mellett. Atticus Finch a jó, őszinte ember mozis mintapéldánya.

Nulladik óra (1985): Különböző személyiségtípusok egy szobába zárva, akik megismerik a másikban az emberit.

Forrest Gump (1994): Minden lehetséges csak akarni kell. A testi és mentális problémáinkon felül emelkednek az érzelmeink és a tetteink.

Mielőtt trilógia (Mielőtt felkel a nap - 1995; Mielőtt lemegy a nap - 2004; Mielőtt éjfélt üt az óra - 2013): Őszinte kapcsolat, őszinte mondatokkal, nyitott érzésekkel és érzelmekkel a nagybetűs "beszélgetős" romantikus trilógiától.

A tenger dala (2014): A szeretet és az összetartás úgy szólván "példabeszéde" a történet.

Agymanók (2015): Különböző érzelmeinket játékos formában, de mély kontextusban érzékeltetve.

Testről és lélekről (2017): Őszintén beszél a társas szorongásról és a kommunikációs nehézségekről. Egy meglepően realista dráma.

Volt egyszer egy nyár (2022): Személyiség tanulmány emlékekkel, megbánással és rengeteg érzelemmel. Nem túlzás, hogy belülről többek leszünk megnézése és értelmezése után.

Felnőttem, csacsacsa (2022): Légy laza, odaadó, közvetlen, kedves és nyisd meg a szívedet. Ez segít a társasági életedben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5518008756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása