Vélemény blog

Vélemény blog

A 10 legjobb VB mérkőzés - Utazás vissza a múltba 5. rész

Avagy az olasz - német, az angol - argentin és a többiek...

2018. június 30. - Tamastur

A következő részünkben a legjobb mérkőzések kerülnek terítékre. Az idei világbajnokság már mögöttünk hagyott nagyszerű mérkőzéseket (Portugália 3-3 Spanyolország és Németország 2-1 Svédország), de most  menjünk vissza kicsit, az időben, mint tettük ezt eddig is ebben a sorozatban. Nézzük meg a torna megalakulása óta a legemlékezetesebb, a legizgalmasabb mérkőzéseket évszám szerinti felsorolásban.

 Képtalálat a következőre: „Italy - Brazil 1982”

 

Uruguay 2-1 Brazília (1950)

A "Maracanazo", ahogy ma már mindenki ismeri. Az 1950-es  brazíliai világbajnokság döntő csoportjában. a házigazdák két megsemmisítő vereséget mértek ellenfeleikre (svédeket 7-1-re, a spanyolokat 6-1-re verték), míg Uruguay egy győzelmet (3-2 svédek ellen) és egy döntetlent (2-2 a spanyolok ellen) tudtak felmutatni. A Rio De Janeiro-i Maracana stadionban 173.850 néző előtt, azonban nem várt eredmény és egy nagyszerű mérkőzés alakult ki. A Brazilok még vezetést szereztek Friaca góljával, de ezután jött Schiaffino és Ghiggia és Uruguay megfordította a mérkőzést az ő javukra, így övéké lett a Jules Rimet trófea.

 

Magyarország 2-2 Uruguay - hosszabbítás után 4-2 (1954)

Az 1954-es svájci világbajnokság legemlékezetesebb mérkőzése minden bizonnyal a berni döntő, de a legjobb az azt megelőző elődöntő volt. Az "Aranycsapat" a kétszeres győztes és címvédő Uruguay válogatottjával csapott össze. A rendes játékidő 2-2-vel zárult, Czibor Zoltán és Hidegkuti Nándor góljára két Juan Hohberg találat volt a válasz. A 30 perces hosszabbításban "Kocka" (Kocsis Sándor) duplázott, amivel a magyarok a döntőbe jutottak és a jóval esélytelenebbnek tartott Nyugat-Németország várt ott rájuk.

 

Portugália 5-3 Észak-Korea (1966)

Az Eusébio vezette portugál válogatott az 1966-os angliai világbajnokság csoportköre utáni 100%-os teljesítménye után a torna meglepetéscsapatával és csoportja 2. helyezettjével Észak-Koreával találkozott a negyeddöntőben. A mérkőzés 25. percében az eredményjelzőn hatalmas meglepetésre 3-0 állt (Pak Seung-zin, Le Dong-woon és Yang Seung-Kook volt eredményes) az ázsiaiak javára. A mérkőzés hőse, Eusébio azonban az 59. percre klasszikus mesternégyest ért el, majd a 80. percben José Augusto is betalált, így 5-3-ra Portugália diadalmaskodott egy elképesztő mérkőzésen.

 

Anglia 2-2 Nyugat-Németország - hosszabítás után 4-2 (1966)

Az 1966-os Wembley-i döntő Anglia és Nyugat Németország között. A mérkőzés itt is 2-2-vel ért véget a rendes játékidőben, németek részérők Haller és Weber, az angolok részéről, pedig Hurst és Peters talált be.Jött a hosszabbítás!. Geoff Hurst itt  még kétszer betalált, de az első a vb-k történetének egyik legvitatottabb esete volt: a felső kapufáról levágódó labda látszólag teljes terjedelmével nem hagyta el a vonalat, így rengetegen szabálytalan gólnak könyvelik el a mai napig - de a bíró, miután a partjelzővel konzultált az esetről, megadta a találatot. Így Anglia győzedelmeskedett és Bobby Moore a magasba emelhette a Jules Rimet trófeát, amit ezután már csak Brazília fog.

 

Olaszország 1-1 Nyugat-Németország - hosszabítás után 4-3 (1970)

Az "Évszazad mérkőzése", ahogy rengetegen nevezik az 1970-es vb elődöntőjét. A hatalmas fordulatokkal tűzdelt mérkőzésen a "gólcsapot" Roberto Boninsenga nyitotta meg, majd a 90. percig el is állt, ahol a németeknél Karl-Heinz Schnellinger volt eredményes. A Hoszzabbításban jöttek csak a fordulatok: Gerd Müller (94. perc) vezetés szerzett a Natonanelf-nek, majd Burgnich (98. perc) és Riva (104.) megfordította a meccset, utána, pedig a 2. félidőben ismét Müller (110.) volt eredményes, azonban Gianni Rivera egy percre rá visszaállította az egygólos különbséget. A mérkőzés tehát 4-3-ra végződött a Squadra Azzurra javára és a döntőben a Pelé vezette Brazil válogatottra készülhettek.

 

Olaszország 3-2 Brazília (1982)

Az 1982-es spanyolországi világbajnokság 2. csoportkörében Brazília és az addig nem túl meggyőző játékos mutató olasz válogatott összekerültek egymással. Argentínát mindketten legyőzték, majd a 3 fős csoportba jöhetett az egymás elleni mérkőzésük. Az esélyesebbnek (és sokak szerint a 1970-es brazil válogatottnál is jobbnak) tartott Selecao hátrányba került Paolo Rossi góljával, majd egyenlíteni tudtak Socrates révén, de Rossi ismét eredményes volt, amire szintén jött a válasz: Falcao - már a 2. félidőben - ismét egyenlíteni tudott. A végén azonban Olaszország "nevethetett", Paolo Rossi harmadik gólját is megszerezte a 74. percben, amire már nem jött válasz Zico-éktól, így a Squadra Azzurra jutott a döntőbe, míg Brazília kiesett. 

 

Nyugat-Németország 3-3 Franciaország - büntetőkkel 5-4 (1982)

Ugyanazon a világbajnokságon, már az elődöntőben is volt egy "nagy" mérkőzés: Michel Platini vezette Franciaország Nyugat-Németországgal találkozott. Littbarski kezdte a gólgyártást, majd Platini egyenlített. A meccs itt is 1-1-el ért véget e rendes játékidőben. A hosszabbításban a 98. percben már 3-1-et jelzett az eredményjelző, azonban Németország kiegyenlített és jöhettek a tizenegyesek. Itt a németek és a franciák is elhibázták az elsőt, de később csak a "gallok" nem tudtak eredményesek lenni, így a nyugat-német válogatott lett az olaszok ellenfele a döntőben. 

 

Argentína 2-1 Anglia (1986)

Talán a legemlékezetesebb mérkőzés, amelyet valaha játszottak a világbajnokságokon. Az 1986-os mexikói világbajnokságon Argentína Uruguay-on (1-0), míg Anglia Paraguay-on (3-0) keresztül jutott a a legjobb nyolc közé. Az 1. félidő gól nélküli döntetlennel végződött. A 2. félidő 51. percében Diego Maradona gólt szerzett - igaz kézzel - de a bíró megadta. Ez a gólja az "Isten keze" nevet kapta. A második góljának is van elnevezése, amit négy perccel később rúgott, ez pedig az "Évszázad gólja"-ként vált ismerté. Később a 80. percben még Gary Lineker még szépíteni tudott az angoloknál, de egyenlíteni már nem, így 2-1-es argentin győzelemmel végződött a mérkőzés.

 

Argentína 2-2 Anglia - bűntetőkkel 4-3 (1998)

12 évvel később Argentína és Anglia ismét találkozott, most a nyolcaddöntőben. A csoportkörből az előbbi 100%-os teljesítménnyel, míg az utóbbi két győzelemmel és egy vereséggel Románia mögött a második helyen jutott tovább. A mérkőzésen a 10. percre már Gabriel Bautista és Alan Shearer is betalált büntetőből, 6 perccel később, pedig Michael Owen szerzett egy nagyon szép gólt, a hosszabbítás első percében, pedig Javier Zanetti egyenlített. A 2. félidőben már nem született gól, csak egy piros lap az elején: Diego Simeone csúnyán nekiment lendületből és le is könyökölte David Beckham-et, majd rá is nehezkedett a hátára a kezével. Az eset után az  angol visszarúgott neki, így az argentin sárga lapot, míg a háromoroszlános játékos pirosat. Következett a hosszabbítás. Anglia nagyon jól tartotta magát 10 emberrel is, de gólt ők se és Argentína sem tudott szerezni, így a büntetők következtek. Az első körben mind a két csapat betalált, majd a másodikban Hernan Crespo és Paul Ince is hibázott, később pedig már csak az utolsó körben David Batty, így az Albicelestes (az argentin válogatott beceneve) 4-3-ra győzedelmeskedett a párbaj során és Hollandia várt rájuk - egy szintén nagyszerű mérkőzésen - a negyeddöntőben.

 

Spanyolország 1-5 Hollandia (2014)

A  legfrissebb eredmény a listán. Gondolkoztam még a 2006-os olasz-német elődöntőn és az előbb említett 98-as  holland - argentin negyeddöntőn is, de végül is e mellett a mérkőzés mellett döntöttem. A mérkőzés képe alapján az 5-1-es végeredmény sokáig nem nem tűnt reálisnak, a spanyolok jól játszottak, majd Xabi Alosno révén büntetőből meg is szerezték a vezetést. A félidő előtt még Robin Van Persie egy nagyszerű fejessel egyenlített, majd Arjen Robben, Stefan De Vrij és utána pedig ismét Van Persie volt eredményes, majd jött a kegyelemdöfés: Robben lefutotta Sergio Ramost, majd elvitte mellette és a kapus mellett, utána pedig bevágta a felső sarokba a labdát. Hollandia végül bronzérmes lett ezen a világbajnokságon, miután a házigazda brazilokat megverték a bronzmérkőzésen, míg a spanyoloknak a csoportkör volt a végállomás: 3 ponttal, csoport harmadikként mehettek haza.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5114062511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása