Vélemény blog

Vélemény blog

Paisá (1946) - Villámkritika

2020. október 23. - Tamastur

 e2_mv5bmtgwmzm0mju3nv5bml5banbnxkftztcwody0mtewnw_v1_sy1000_cr0_0_1435_1000_al.jpg

 

Paisá (1946)

 

A II. világháború és azt követő társadalmi, illetve szociális helyzet bemutatására nagy érdeklődés mutatkozott Olaszországban. Köztük talán Vittorio De Sica volt a leghitelesebb és legmegrázóbb, de voltak olyanok is, akik magáról, a konkrét háborúról rendeztek, vagy közvetlen az azt követő hatásairól. Ilyen volt Roberto Rossellini korai munkássága is.
 
A Paisá című filmje egy évvel a világháború befejeztével találkozott a mozinézőkkel és nyersségével, őszinteségével, valamint a háború hiteles bemutatása által máig húsba vágó tud maradni hála amatőr színészei néha hiteltelen, de mégis igazabb környezetet teremtő alakításainak is.
 
A 6 elkülönített történet a a szövetségesek olaszországi partraszállás után, a városok és az ország bevételes során játszódik. Ebben a 6 kis epizódban, pedig találkozunk a háború sújtotta családokkal, fiatal szerelmekkel, árva gyermekekkel, a háború befejezésének reményeivel, de  annak brutalitásával és igazságtalanságával úgyszintén.
 
A Paisá ereje a természetesség és az őszinteség egy olyan Olaszországban, ami hatalmas erkölcsi és anyagi válságba került a II. világégés után. Az első lépést gyorsan meg is tette a nemzet, hogy megnyugvást találjon lelkük és felfogják pontosan mi is történt: Szembe néztek az őket ért borzalmakkal.
 
Rossellini ezt a szembenézést két évvel később folytatja, de már külföldön a "Németország, nulla év"- ben.
 

Értékelés: 8,5/10

 

2aca782f7dc9b079a2ec6c1ef22d8fe0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9616255440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása